LTO+Noord+wil+geen+kraanvogelopvang
Nieuws
© Inzicht in natuur

LTO Noord wil geen kraanvogelopvang

'Het lijkt wel rupsje nooitgenoeg.' LTO regiobestuurder Tanja Beuling reageert verbolgen op uitlatingen van Natuurmonumenten dat de landbouw rond het Fochteloërveen plaats moet maken voor de opvang van kraanvogels.

Volgens Natuurmonumenten komt de kraanvogelkolonie, maar ook het leefgebied van de toendrarietgans in het natuurgebied tussen Assen, Smilde en Oosterwolde in het gedrang.

Dat komt door de afnemende foerageermogelijkheden er omheen. De bebouwing van Assen rukt op en boeren rond vogelkolonies als het Fochteloërveen telen volgens de organisatie gewassen waar de vogels niets aan hebben.

Compensatieregeling

Natuurmonumenten wil dat de overheid de foerageergebieden vastlegt. Daarbij moet er een compensatieregeling komen, zodat boeren rond natuur worden gestimuleerd granen, korrelmais en gras te telen, stelt woordvoerder Alje Zandt van de natuurorganisatie. 'We willen het boeren niet moeilijk maken, we hebben ze nodig.'

Beuling heeft geen goed woord over voor de redenering van Zandt. 'Assen breidt uit en de landbouw moet bloeden. Natuurmonumenten heeft al zo'n 100 hectare landbouwgrond ingenomen als bufferzone. Maak dat foerageergebied.' De LTO-bestuurder wijst er op dat de landbouw al meewerkt aan de provinciale natuuropgave. 'Dan moet je niet klagen over de grond die nog voor de boer overblijft.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer