FloraHolland+begint+digitaal+sierteeltplatform
Achtergrond
© Vidiphoto

FloraHolland begint digitaal sierteeltplatform

Royal FloraHolland en FloraXchange hebben deze week de eerste versie van Floriday op de Trade Fair van FloraHolland in Aalsmeer gepresenteerd.

Floriday is een wereldwijd, digitaal platform voor de sierteeltsector, dat het voor kwekers mogelijk moet maken om in één keer op meerdere handelskanalen en markten actief te zijn. De eerste gebruikers van het platform zijn potplantenkwekers die lid zijn van FloraHolland. Andere kwekers krijgen gefaseerd toegang voor het einde van het jaar, zegt FloraHolland.

Volgens de bloemenveiling bezorgt de eerste versie van Floriday de kweker gemak. Die hoeft maar één keer in te loggen om producten via meerdere digitale afzetkanalen, zoals FloraXchange en FloraMondo, aan te bieden. 'Dit maakt het werk voor kwekers minder tijdrovend en effectiever', zegt Gerhard van der Bijl, bij FloraHolland belast met het digitaliseringtraject.

Kweker en handelaar

Hoewel Floriday gericht is op kwekers, biedt het platform ook indirect voordelen voor kopers, stelt FloraHolland. Zij krijgen via FloraMondo en FloraXchange toegang tot een groter aanbod. Daarnaast sluit Floriday beter aan op de processen van de kweker, waardoor de koper bijvoorbeeld snel informatie kan krijgen over de voortgang van zijn bestelling of de orderafhandeling.

Ik ben bang voor grote partijen als Amazon en Alibaba

Lucas Vos, algemeen directeur FloraHolland

Op termijn kunnen ook de randvoorwaarden van de koop en de wensen van kopers voor kwekers in het systeem worden opgenomen.

Doorontwikkeling

Bij de doorontwikkeling van het platform denkt FloraHolland verder aan het integreren van de voorraad- en verkoopdata, het toevoegen van verbeterde hulpmiddelen voor het maken van productbeelden en het etiketteren op de tuin.

'Floriday is nu een basisversie en bevat nog niet alle functies. Het is een systeem dat we eenvoudig kunnen uitbreiden. Daar is de techniek van het platform al op ingericht', legt Merel Prins, projectcoördinator bij FloraXchange, uit. Zo zouden digitale systemen die telers al op de tuin gebruiken, kunnen worden aangesloten. Dit heeft als voordeel dat zij niet dezelfde informatie op twee plekken hoeven in te voeren.

Internationale markten

Van der Bijl wijst erop dat ook de mogelijkheid bestaat om nieuwe of bestaande handelskanalen van kopers aan Floriday te koppelen. 'Daar kunnen kwekers dan meteen gebruik van maken. Floriday is daarmee de toegang tot internationale markten en zorgt zo voor een toename van handel met verschillende partijen.'

Met de bouw van het wereldwijde, digitale platform voor de sierteelt probeert FloraHolland zijn leidende rol in deze sector te behouden. De digitalisering bij de bloemenveiling was een moeizaam proces, maar kreeg deze zomer een impuls door de aankondiging van de samenwerking tussen FloraHolland en FloraXchange. Hierdoor kwam de digitale innovatie in de sector in een stroomversnelling, zegt Lucas Vos, algemeen directeur van de veiling.

Het was het startsein voor de ontwikkeling van één gezamenlijk digitaal platform voor kwekers (en kopers), Floriday. Maar FloraHolland is niet de enige speler in de sierteeltsector die aan een zo'n platform werkt. Het siertteelthandelsconcern Dutch Flower Group bouwt samen met handelsbedrijf FleuraMetz een soortgelijk systeem: Blueroots.

Samenwerking

In de Nederlandse sierteeltsector leeft de vraag waarom de twee giganten niet samen optrekken bij de digitalisering. Tijdens het dinsdag gehouden forum World Floral Summit in Aalsmeer, waarin samenwerking in de sierteeltketen centraal stond, zei algemeen directeur Marco van Zijverden van de Dutch Flower Group open te staan voor samenwerking tussen Floriday en Blueroots. FloraHolland had al eerder die wens uitgesproken.

Volgens Van Zijverden bestaat er wel een fundamenteel verschil tussen de twee. Volgens hem is Blueroots vraaggestuurd, terwijl andere platforms aanbodgestuurd zijn.

Vrees

De algemeen directeur van FloraHolland zegt vooral met vrees te kijken naar partijen van buiten de sector. De digitalisering bij andere productgroepen dan bloemen en planten is verder gevorderd dan in de sierteelt. 'Ik ben bang voor grote partijen als Amazon en Alibaba: dat zij in de sierteelt stappen en de kaas van ons brood eten.'

Volgens Vos moet bij de digitalisering in de sierteeltsector een goede balans worden gevonden. 'We moeten niet vergeten dat de echte concurrent daar buiten rondloopt.'

Data ontbreken

Vos denkt dat de sierteelt bij de digitalisering in het nadeel is, omdat de sector zijn klant niet goed kent. Op de vraag voor wie een bloem wordt gekweekt, hebben maar weinigen een antwoord. Daarvoor ontbreekt het aan data.

Grote partijen buiten de sierteeltketen beschikken over veel meer consumentendata. Zij brengen daardoor veel eenvoudiger vraag en aanbod digitaal bij elkaar. Moderne bedrijven als Uber en Airbnb zijn hier, weliswaar in andere sectoren, al groot mee geworden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer