Rotte+appel+op+agrarische+arbeidsmarkt+eruit+pikken
Commentaar
© Ruud Ploeg

Rotte appel op agrarische arbeidsmarkt eruit pikken

De Telegraaf legde vorig weekend de vinger op de zere plek. Het artikel Roofbouw in de kassen beschreef middels een aantal incidenten en bronnen uit de agrarische arbeidsmarkt schrijnende situaties in de tuinbouw.

Staan deze symbool voor de agrarische arbeidsmarkt. Ja en nee. Nee, omdat het gros van de ondernemers de arbeidszaken prima voor elkaar heeft. De cao hanteert en oprecht en open is in de behandeling van tijdelijke, veelal buitenlandse, werknemers.

Ja, omdat we weten dat een kleine minderheid van de bedrijven er een zooitje van maakt en seizoenwerkers behandelt als wegwerppersoneel. Een unfaire behandeling geeft, in financiële zin of de wijze van bejegening.

Deze bedrijven beïnvloeden sterk het imago van de tuinbouw op de arbeidsmarkt. Belangenorganisaties als LTO Glaskracht schieten dan ook niet in de reflex van ontkenning of bagatellisering, maar nemen fel afstand en roepen op tot een hardere aanpak.

Arbeid is een uiterst kwetsbaar aspect in de agrarische sector. Ondanks wetgeving, normen en controles gaat er nog te veel mis. Er zijn nog altijd uitzendbureaus van het soort waarmee je beter geen zaken kunt doen, ondanks de gunstige tarieven en voorwaarden.

Het nieuwe kabinet trekt 50 miljoen euro extra uit om uitbuiting tegen te gaan. Dat betekent dat bedrijven – ook de goede – vaker worden gecontroleerd. Dat leidt ongetwijfeld tot een extra belasting, die niet met gejuich op de bedrijven zal worden ontvangen.

Intensievere controles en harde aanpak van die bedrijven is echter noodzaak. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en andere instanties moeten optreden om al die rotte appels – boeren en tuinders en arbeidsbemiddelaars – eruit te pikken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 9°
  30 %
Meer weer