%27Zorgcentrum+gebruikt+mijn+oogst+uit+zeecontainer%27
Interview
© eigen foto

'Zorgcentrum gebruikt mijn oogst uit zeecontainer'

Student Patrick Stoffer (29) kweekt verschillende groenten in een zeecontainer bij Woon- en Zorgcentrum Humanitas in Deventer. Met hydrocultuur en ledverlichting zorgt hij naar eigen zeggen voor de 'ultieme vorm van boer tot bord' in stedelijk gebied.

Hoe is het project ontstaan?

'Vanuit de opleiding facility management van Saxion Deventer kregen we de opdracht een gerecht te maken waarbij de lokale voedselketen centraal staat. Ik vind dat je dat het beste kunt maken op de plek waar het wordt gegeten. Ik heb geen agrarische achtergrond en met de handen in de aarde wroeten spreekt mij minder aan. Ik stuitte op de opstelling in een container en heb contact gezocht met leverancier Freight Farms in Amerika.'

Ik draai bijna een jaar en heb de capaciteit om per week bijvoorbeeld duizend kropjes sla te leveren aan de koks

Patrick Stoffer, student Saxion Deventer

Wat staat er nu?

'Een zeecontainer van ongeveer 30 vierkante meter met hydrocultuursystemen, ledlampen en allerlei apparaten. Data van de planten genereer ik met sensoren. Zo kan ik de groei van de gewassen sturen met onder andere water en voedingsstoffen. Ik verbouw diverse slasoorten en andere bladgroenten. Ook bijzondere gewassen als waterkers, rucola, mizuna en pepergras teel en oogst ik.'

En dit past binnen uw opleiding?

'Facility management is gericht op dienstverlening. De oogst wordt gebruikt in de keuken van het zorgcentrum, restaurants en een cateraar. Humanitas steunt mij met een stukje braakliggende grond waar de container staat. Ik draai bijna een jaar en heb de capaciteit om per week bijvoorbeeld duizend kropjes sla te leveren aan de koks.'

De bewoners van het zorgcentrum typeren u als 'de luie boer'...

'Het contrast tussen traditionele landbouw, zoals zij die gewend zijn, en deze moderne manier is groot. Vroeger gingen boeren met een schoffel het land bewerken en kregen ze vieze handen. Ik kan de teelt nu met een app op de telefoon aansturen. Eventueel zelfs vanuit bed.'

Wat is uw ambitie?

'Het project volwassen maken en op meerdere plekken uitrollen. Zo'n voedselvoorziening zorgt voor binding met mensen en is de ultieme vorm van boer tot bord. Binnen 100 meter worden de groenten geteeld. Het systeem bespaart veel water en voedingsstoffen. Kanttekening is de hoge stroomrekening en dat je geen biologische certificaten hebt.'

Is dit niet concurrerend voor de traditionele landbouw?

'Het een sluit het ander niet uit. Dit systeem is bedoeld voor het stedelijk gebied. Mensen willen weten waar hun product vandaan komt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer