App+helpt+boer+bij+droogzetten
Nieuws
© Twan Wiermans

App helpt boer bij droogzetten

De Dairy Campus in Leeuwarden gaat een 'droogzet-app' testen. Die proef is een vervolg van project 'Droogstand op maat'.

Deze applicatie moet op basis van individuele koe-eigenschappen zoals melkproductie, celgetal en pariteit vóór afkalven bepalen welke droogstandslengte (60, 30 of 0 dagen) een koe het beste kan krijgen. Daarbij wordt ook gekeken of de behandeling met droogzetantibiotica nodig is.

Op de Dairy Campus wordt het gebruik van deze droogzet-app vergeleken met twee andere proefgroepen. De ene groep wordt drooggezet volgens het standaard droogzetprotocol. En bij de andere groep wordt er drooggezet met de app met hogere afkapwaarden voor celgetal, waardoor antibioticagebruik verder wordt verminderd.

Mastitis

Door koeien verkort of niet droog te zetten wordt de energiebalans, stofwisseling en vruchtbaarheid in begin lactatie verbetert. Het kost daarentegen wel melkproductie en de mogelijkheden om koeien met subklinische mastitis te behandelen zijn beperkt. Bovendien zijn er aanwijzingen dat verkort droogzetten sommige koeien beter past dan andere.

Het project 'Droogstand op Maat' onderzoekt de mogelijkheden om koeien op basis van individuele kenmerken wel of niet droog te zetten. Dit onderzoek resulteert inmiddels in een beslisboom voor het droogzetten van individuele koeien welke uitgevoerd is in een mobiele app.

Melkproductie

De proef met de droogzet-app is in augustus 2017 gestart en loopt tot juli 2018. Er worden 150 koeien gevolgd tussen 10 weken voor afkalven en 14 weken na afkalven. De onderzoekers van Wageningen University & Research analyseren hun melkproductie en het celgetal voor- en na- afkalven.

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer