Exportstijging+bloemen+en+planten+valt+licht+terug
Nieuws
© VidiPhoto

Exportstijging bloemen en planten valt licht terug

De totale exportstijging van bloemen en planten vanuit Nederland is teruggevallen naar ruim 5 procent en komt uit op 5,1 miljard euro. Dit ondanks een kleine toename van 2 procent in oktober.

Groei- en krimppercentages per land lijken groter te worden, zo stellen de VGB en Floridata vast. Bloemen groeien op jaarbasis sneller dan planten. De effecten van valutaschommelingen zijn fors en de concurrentie neemt toe, melden Floridata en de VGB.

Na de vliegende start van de bloemen- en plantenexport begin dit jaar temporiseert de groei. 'Daarbij blijft de plus van meer dan 5 procent op jaarbasis een knappe prestatie van de Nederlandse importerende en exporterende groothandel. Ook de binnenlandse groothandel doet goed mee', stelt VGB-directeur Matthijs Mesken.

Bloemen (+6 procent) hebben een voorsprong op planten (+4 procent), maar in oktober klommen de planten sneller. 'Dit gebeurde ook in maart en juni, maar het is nog veel te vroeg om over een trendbreuk te spreken', stelt Wesley van den Berg van Floridata.

Tot en met oktober klimt de bloemenexport naar 3,2 miljard euro en de plantenomzet naar 1,9 miljard euro. In de afgelopen maand leverden de top-drie landen Duitsland, Engeland en Frankrijk in. Alleen Engeland loopt structureel achter.

Fluctuaties

Vooral door de daling van de koers van het Britse pond sinds de aankondiging van Brexit, is de exportwaarde richting Engeland gedaald. Tot en met oktober is de achterstand 6 procent op een omzet van 714 miljoen euro. 'De concurrentie is bovendien in Engeland fors toegenomen', is de ervaring van Hans Langeveld van Heemskerk Flowers.

De lagere dollarkoers zet de export op Amerika onder druk, waardoor Nederlandse exporteurs de afgelopen vijf maanden inleverden. 'De rol van Nederland op die markt is aanvullend', meldt directeur Burt Groeneveld van Tuning Flower Export. Hij wijst verder op het effect van de hogere inkoopwaarde van bloemen, de gestegen transportkosten en de fytosanitaire eisen.

Na de eerste tekenen van herstel eind vorig jaar stijgt de bloemen- en plantenexport vanuit Nederland naar Rusland dit jaar onafgebroken sterk. De maandelijkse groeicijfers liggen tussen 31 en 55 procent en de stabielere verhouding tussen de euro en de roebel spelen hierbij een belangrijke rol.

Deense afzet

Bij de hoge groeicijfers valt ook de krimp in bepaalde landen op. De grootste daling vertoont de Deense afzetmarkt voor pot- en tuinplanten met een daling van 12 procent, zo blijkt uit de statistieken van Floridata. Denemarken is de elfde exportbestemming voor Nederlandse bloemen- en plantenexporteurs en op totaalniveau is deze markt dit jaar 8 procent gekrompen tot 95 miljoen euro.

Ook Zweden staat op een achterstand (-1 procent tot 147 miljoen euro) en is na Engeland het tweede krimpland in de top-10 afzetbestemmingen. Noorwegen, in rangorde nummer 15, pluste in oktober fors en vertoont dit jaar een groei van 4 procent tot 55 miljoen euro. Nummer 16 Finland nam voor bijna 10 procent meer bloemen en planten uit Nederland af en komt met 52 miljoen euro dit jaar dicht bij Noorwegen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer