Ploeg+voor+beddenteelt+vult+de+eindvoor
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Ploeg voor beddenteelt vult de eindvoor

Machinebouwer Wim Steverink uit Tollebeek heeft een ploeg ontwikkeld speciaal voor beddenteelt. De ploeg houdt de rijsporen in tact en gooit de eindvoor weer dicht met grond.

De machine schept de beginvoor uit de grond en transporteert deze met kettingschoepen omhoog. Een transportbandje brengt de grond over de ploeg heen naar de andere kant in de eindvoor. Bij een normale ploeg komt er dichtgereden grond van het rijspoor in het teeltbed en dat is nu niet het geval.

Steverink: 'Dit is een eerste houtje-touwtje machine, maar het principe werkt. Het gaat om een eerste prototype met een werkbreedte van 2,80 meter. We blijven de machine verbeteren en weten al dat het anders kan. Ik wil onder andere gebruik maken van goede risters. Nu is een eenvoudige stoppelploeg als basis gebruikt.'

Symmetrische machine

Steverink wil naar symmetrische machine die stabieler werkt. Dat betekent twee beginvoren in het midden van de machine, twee kettingschoepen en twee transportbandjes die twee eindvoren vullen. 'Zo'n machine is compacter en makkelijker te heffen.'

De ploeg was gisteren voor het eerst te zien tijdens een bijeenkomst van het project Smaragd bij Praktijkonderzoek AGV in Lelystad. Smaragd is een project waarbij akkerbouwers en ontwikkelaars kijken naar beddenteelt in combinatie met verschillende gewassen in stroken op het veld. Door minder bodemverdichting en een geringe ziektedruk liggen er kansen om de productie te verhogen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 9°
  30 %
Meer weer