Draadloze+kunstappel+moet+bewaring+verbeteren
Nieuws
© VidiPhoto

Draadloze kunstappel moet bewaring verbeteren

Een groep wetenschappers werkt op dit moment aan een draadloze kunstappel die de bewaring van verse appelen moet verbeteren.

In de aardappelsector kennen we al een nep-aardappel met de nodig elektronica die kan helpen bij het juist afstellen van de rooier. De fruitsector krijgt nu hulp van een nep-appel die informatie geeft over het koelproces.

Om rijping en rotting van fruit te voorkomen, wordt vers fruit continue gekoeld. Toch gaat er gemiddeld zo'n 13 procent van de oogst verloren, onder andere omdat de koelomstandigheden in de cel niet overal gelijk zijn.

Omhulsel met sensor

De draadloze kunstappel in een bewaarcel kan fruittelers helpen door op tijd aan te geven wanneer het fout gaat en ingrijpen in het koelproces nodig is. Het gaat om een plastic omhulsel gevuld met een vloeistof die de eigenschappen van een echte appel benadert.

In de appel zit een sensor die de metingen via een draadloze verbinding doorgeeft. Door deze data uit te lezen, kan de teler tijdig ingrijpen. Een aantal Belgische wetenschappers gaan de nep-appel samen met buitenlandse collega's ontwikkelen.

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer