%27EU+moet+Nederlandse+mestfraude+aanpakken%27
Nieuws
© Arno de Snoo

'EU moet Nederlandse mestfraude aanpakken'

De Europese Commissie moet druk op Nederland uitoefenen om mestfraude harder aan te pakken, vindt GroenLinks. NRC meldde vorige week dat 25 procent van de boeren, transporteurs, mestverwerkers en handelaars in delen van Brabant en Limburg fraudeert of verdacht wordt van fraude met mesttransporten, vervalsen van administratie of het omzeilen van gps-controles.

Minister Carola Schouten (Landbouw) eiste deze week al stappen van de betrokken bedrijven. Nederland heeft een uitzonderingspositie in Europa - de zogenoemde derogatie - waardoor er hier meer mest mag worden uitgereden op het land dan elders in Europa. Volgens GL doet de overheid echter niet genoeg om de natuur te beschermen.

'De Nederlandse overheid heeft een potje gemaakt van het mestbeleid en weggekeken bij grootschalige mestfraude', stelt Kamerlid Rik Grashoff. 'Als de derogatie niet verlengd wordt zijn de boeren de pineut. Strenger toezicht is dus ook in hun belang.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 9°
  30 %
Meer weer