Stevig+gaat+kavelruil+meer+extern+financieren
Nieuws
© Bert Hartman

Stevig gaat kavelruil meer extern financieren

Stevig, de Gelderse stichting voor kavelruil, is op zoek naar een nieuw verdienmodel. Tegenvallers uit het verleden en veranderde omstandigheden maken het volgens het bestuur noodzakelijk dat aanvullende inkomstenbronnen moeten worden gevonden.

Door het uitblijven van een subsidiebeschikking zit Stevig inmiddels met een tekort van ongeveer 100.000 euro. Daarnaast heeft Stevig een inspanningsverplichting om een voorfinanciering terug te betalen aan de provincie van nog eens 100.000 euro. Het Stevig-bestuur trok aan de bel bij de provincie, maar die wil niet extra bijspringen.

Volgens Stevig-voorzitter Martien Nillesen is het uitblijven van de beschikking een rechtstreeks gevolg van de opstelling van provincie en RVO dat het Kadaster geen wettelijke taak meer heeft bij vrijwillige kavelruil. 'Daar was tot dan altijd wel van uit gegaan.'

Zeperds

Nillessen verklaart het tekort uit 'financiële zeperds' op projecten uit de beginfase. 'Wat ons ook parten speelt is dat we alles moeten voorfinancieren. Omdat we inmiddels meerdere projecten in uitvoering hebben, loopt dat behoorlijk in de papieren.'

Provincie Gelderland zegt niet te kunnen bijspringen omdat dit botst met de EU-regelgeving. Het zou door Brussel kunnen worden opgevat als staatssteun. 'Die opstelling respecteren we', zegt Nillesen.

Volgens gedeputeerde Jan Jacob van Dijk is het tekort ontstaan doordat niet elk project van Stevig tot een ruiling van kavels leidt. 'Daarmee bleven de inkomsten voor Stevig achter. Ook gelden bijdragen van boeren aan kavelruilen voor Stevig als inkomsten, die in mindering moeten worden gebracht op subsidies', aldus Van Dijk.

Gesprekken

Van Dijk vindt dat andere partijen hun rol moeten pakken in het landelijk gebied. Nillesen ziet dat ook en zegt dat daarom inmiddels gesprekken worden gevoerd met de waterschappen, LTO Noord en dat ook de Rabobank wordt benaderd over een bijdrage.

Een deel van de oplossing ligt volgens Nillesen verder in het opschalen van de ruilprojecten, zodat de kosten per deelnemer lager worden. 'Grotere ruilprojecten betekent wel dat je meer grond in de pot moet hebben. We zouden daarom graag zien dat de provincie ook hele bedrijven aankoopt voor agrarische structuurverbetering, en niet alleen voor natuurontwikkeling. Met alleen losse kavels opkopen kom je er namelijk niet.'

Nillesen benadrukt dat de huidige projecten ondanks de financiële perikelen gewoon doorgaan en de provincie blijft bijdragen aan projectkosten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer