Limburg+krijgt+Livar+beleef%2D+en+experience%2Dpark
Nieuws
© Maartje van Berkel

Limburg krijgt Livar beleef- en experience-park

Livar wil nog dit jaar een begin maken met de aanleg van een Livar beleef- en experience-park in het Limburgse Maria Hoop.

'We willen bezoekers niet alleen laten zien hoe diervriendelijk Livar-varkens worden gehouden, maar ook hoe kwalitatief goed het vlees is en op welke manier het kan worden verwerkt', licht algemeen directeur Frans de Rond van Livar toe. 'Bovendien willen burgers steeds vaker weten waar producten vandaan komen.'

In het park kan het Livar-varken, of Limburgs Kloostervarken, van geboorte tot slacht worden gevolgd. Het complex bestaat uit stallen, educatieve ruimtes, een slachthal, ruimtes voor vleesverwerking en horeca. 'Ook willen we koks in een experience-wereld aan de slag laten gaan met Livar-vlees. Wat je merkt is dat de markt steeds meer behoefte heeft aan variëteit.'

Kleinschalig

Het Livar-varken wordt sinds 1999 gehouden op kleinschalige boerderijen verspreid door Limburg. 'Dat zijn er inmiddels acht en met een negende kandidaat-varkenshouder zijn we zo goed als rond', zegt De Rond. Boeren die Livar-varkens willen houden, moeten onder meer bereid zijn een stal te bouwen of hun huidige stal te verbouwen.

Zo'n vijftien jaar geleden stak een aantal Limburgse varkensboeren de koppen bij elkaar. Ze hielden varkens zoals elke varkenshouder, maar waren niet tevreden over hun werk en leven. 'Dat had toen onder meer te maken met de varkenspest', zegt De Rond. Ze richtten samen het varkensvleesconcept Livar op.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer