Meer+aanvullende+resistentie+in+bietenrasssen
Nieuws
© Koos v.d. Spek

Meer aanvullende resistentie in bietenrasssen

Telers van suikerbieten hebben het komend jaar meer keus uit bietenrassen met aanvullende resistentie tegen nieuwe varianten van het rhizomanievirus.

Voor teeltseizoen 2018 zijn acht nieuwe rassen toegevoegd aan de Nederlandse rassenlijst voor de teelt van suikerbieten. Opvallend is de uitbreiding van het segment voor aanvullende resistentie tegen rhizomanie. Het betreft vier rassen die ook resistent zijn tegen het AYPR-type of andere nieuwe varianten van het bodemvirus.

De nieuwe rassen met aanvullende resistentie zijn Shanina KWS, BTS 2345 N, Natassia KWS en Urselina KWS. Het ras Shania KWS scoort een indexcijfer 100 voor financiële opbrengst op percelen met alleen een aantasting van de standaardrhizomanie.
Vorig jaar was het aandeel rassen met aanvullend rhizomanie 15 procent. Bieteninstituut IRS gaat ervan uit dat de kans op doorbraak van de standaardresistentie toeneemt en dat er geleidelijk meer behoefte is aan deze rassen.

Rhizoctonia

Het aanbod van rassen die verminderd gevoelig zijn voor de bodemschimmel rhizoctonia is ook uitgebreid met vier nieuwe variëteiten. Dit zijn Neena KWS, BTS 4540 RHC, Natassia KWS en Urselina KWS. Deze rassen zijn ook partieel resistent, maar presteren minimaal gelijkwaardig aan het vorige standaardras Isabella KWS. Wel zijn de financiële opbrengsten aanmerkelijk hoger.

De rassen Urselina KWS, Evamaria KWS en BTS 2345 N zijn resistent tegen bietencysteaaltjes (bca). Het BTS-ras van Betaseed heeft ook een aanvullende resistentie tegen rhizomanie. Het aandeel rassen met aaltjesresistentie was de laatste twee jaar ruim 40 procent.

Het IRS stelde eerder al dat de bca-rassen met hun teeltresultaten niet meer onderdoen voor de standaardrassen. Bij twijfel ligt de keus voor resistentie voor de hand. Wel waarschuwt het IRS dat bij een zware aaltjesaantasting ook resistente rassen niet voldoende presteren.

Drievoudig resistent

Het ras Urselina heeft een drievoudige resistentie en lijkt vooral geschikt voor percelen waar rhizoctonia een probleem is in combinatie met een aaltjesaantasting. Vorig jaar is op iets meer dan 2 procent van het Nederlandse bietenareaal een drievoudig resistent bietenras gezaaid.

In de B-rubriek ofwel als beperkt aanbevolen is het ras Nandi van kweekbedrijf SESVanderHave opgenomen op de rassenlijst. Dit ras scoort beneden gemiddeld voor financiële opbrengsten (index 97) tussen de aaltjesresistente rassen. Positieve eigenschap echter is de vroege grondbedekking.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer