Teelt+en+handel+Pennisetum+Rubrum+weer+toegestaan
Nieuws
© Eigen Foto

Teelt en handel Pennisetum Rubrum weer toegestaan

Regelgeving voor invasieve exoten maakte teelt en handel van diverse soorten lampenpoetsergras bijna onmogelijk. Een andere naamgeving biedt uitkomst.

De dreigende ban betreft Pennisetum setaceum Rubrum, Pennisetum setaceum Fireworks en andere soorten. Door coördinatie van de cultuurgroep Vaste Planten van LTO is aangetoond via DNA-onderzoek dat de genoemde soorten geen verwantschap hebben met Pennisetum setaceum. Dit soort wordt wel aangemerkt als invasieve exoot.

Het betreffende onderzoek is uitgevoerd in nauwe samenwerking met CNB, Vitroflora, Pierre den Ouden Plants en Naktuinbouw. Daarbij heeft de sector vaste planten steeds contact gehouden met het landbouwministerie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Andere soortnaam

Er is besloten dat voor de soorten lampenpoetsersgras Pennisetum 'Rubrum', Pennisetum 'Fire King', Pennisetum 'Samba', Pennisetum 'Sky Rocket' en Pennisetum 'Cherry Sparkler' voortaan de soortnaam advena wordt aangehouden. Daarmee vallen deze soorten niet onder het teelt- en handelsverbod.

In een persbericht vraagt de cultuurgroep Vaste Planten van LTO aan telers en handelaren om vanaf nu voor de betreffende siergrassen alleen nog de soortnaam 'advena' te gebruiken en niet meer 'setaceum'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer