Mooie+opbrengsten+van+cichorei+in+Limburg
Nieuws
© Twan Wiermans

Mooie opbrengsten van cichorei in Limburg

Bijna 50 procent van het areaal cichorei in Limburg is gerooid. Volgens Sensus zijn de opbrengsten goed met gemiddeld een wortelproductie van 55 ton per hectare en een inulinegehalte van 16,5 procent.

Met een muis werd deze week bij een akkerbouwbedrijf in Koningsbosch (Midden-Limburg) een partij cichorei vanaf het veld op een vrachtwagen geladen voor transport naar de fabriek van Sensus in Roosendaal. Sherman Franssen, teeltadviseur bij Agrifirm en namens Sensus cichoreiagent in Limburg en Duitsland, schat dat in zijn werkgebied bijna 50 procent van het areaal is geoogst en voor een groot deel ook al afgevoerd voor verwerking.

Franssen vertelt dat veel telers er nu nog voor kiezen om de cichorei relatief kort voor het verladen te rooien. Zij willen de gerooide wortels niet te lang op het land te laten liggen om bewaarverlies te voorkomen.

Volgens de planning loopt de campagne voor cichorei dit seizoen in Nederland door tot half januari. 'De komende maand zijn we nog aan het rooien, is de verwachting. Na half december worden de risico's groter om de cichorei nog langer in de grond te laten zitten.'

Onregelmatige opkomst

Het groeiseizoen van cichorei is in Limburg redelijk goed verlopen, stelt Franssen. 'Door het droge voorjaar was de opkomst wat onregelmatig en niet optimaal. Er waren percelen bij waar de plantaantallen tegenvielen en ook was de onkruidbestrijding soms een uitdaging.'

Over de opbrengsten van de cichorei is de agent uiteindelijk tevreden. Gemiddeld een wortelproductie van 55 ton per hectare bij zo'n 16,5 procent inuline, noemt hij goed. 'Het is weliswaar geen topper, maar wel beter dan vorig jaar.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer