Melkveehouder+dekt+gigakuil+in+zijn+eentje+af
Nieuws
© Arie Meijer

Melkveehouder dekt gigakuil in zijn eentje af

Jan van Gosliga uit het Friese Schettens kan sinds dit voorjaar zonder al te veel inspanningen in zijn eentje een enorme ruwvoersilo van 19 bij 60 meter afdekken en openmaken.

Dat gebeurt via een afdeksysteem van Agridek. In slechts dertig minuten kan Van Gosliga het afdekzeil van zijn lasagnekuil rollen. Het systeem bestaat uit een mechanisch oprolbaar afdekkleed van sterk en herbruikbaar PVC-doek met slurven die in de zomer kunnen worden gevuld met sloot- of grondwater en in de winter met pekelwater.

Het pekelwater wordt in de speciale pekelwaterzakken opgeslagen of in ondergrondse putten. 'Ik kan nu makkelijk een lasagnekuil maken met 6 of 7 sneden gras in één silo', zegt Gosliga. 'Je kunt heel gemakkelijk de kuil open- en dichtmaken, waardoor je ook nog eens een stukje apart kunt maaien.'

Groot voordeel

Duur is het systeem wel, volgens Van Gosliga. 'Maar je moet het zien als een investering voor de lange termijn.' En volgens de melkveehouder heeft het systeem één groot voordeel: 'Ik had altijd een enorme hekel aan het kuilen en nu is het mooi werk geworden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer