%27Veehouder+zet+zorg+voor+dieren+altijd+op+voorop%27
Nieuws
© Pieter Stokkermans

'Veehouder zet zorg voor dieren altijd op voorop'

Veehouders doen er alles aan om te voorkomen dat dieren voortijdig sterven. 'Zij zijn intrinsiek gemotiveerd om dat te doen', zegt Jeanette van de Ven, LTO Nederland portefeuillehouder Gezonde dieren in reactie op een rapport dat Wakker Dier maandag naar buiten bracht.

Wakker Dier komt in het rapport dat via de NOS naar buiten is gebracht, dat één op de zestien dieren 'voortijdig' sterft door ziektes, aandoeningen, niet bij voedsel of water kunnen of door euthanaseren door de dierenarts.

'Het is een gegeven dat dieren soms voortijdig sterven. Dat is inherent aan werken met levende dieren. Maar veehouders doen er alles aan om het aantal zo laag mogelijk te houden', zegt Van de Ven.

Programma's

Binnen alle veehouderijsectoren zijn programma's om het percentage uitval omlaag te brengen. Veehouders verbeteren het bedrijfsmanagement en het stalklimaat, werken samen met de dierenarts, komen met nieuwe vormen van veehouderij en nieuwe marktconcepten, juist voor jonge dieren.

'Waar het accent ligt kan per sector even anders liggen, maar dat veehouders veel aandacht geven aan hun dieren, staat buiten elke twijfel', zegt Van de Ven.

Percentages

Per sector verschillen de uitvalpercentages, maar alle veehouders zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid en de zorg voor hun dieren. Dat is niet alleen een kwestie van zorgplicht, moraal en cultuur, maar ook een economisch gegeven.

'Ik constateer wel dat in de beleving van veehouders dat de cijfers die Wakker Dier presenteert afwijken van hun werkelijkheid. Dat kan soms een paar procent, en dus duizenden dieren, minder zijn', aldus Van de Ven.

Hoog welzijnsniveau

De Nederlandse veehouderij staat wereldwijd op een zeer hoog welzijnsniveau, met een lage milieudruk en tegen lage kosten. Veehouders houden van hun vak en nemen met een laag rendement genoegen, schetst Van de Ven.

'Dat is dan weer gunstig voor de consument die over het algemeen niet veel betaald voor zijn eten. Op dat punt zouden we best meer steun willen van partijen binnen en buiten de keten.'

Hoorzitting Tweede Kamer

Woensdag vindt er een rondetafelgesprek plaats van de Vaste commissie voor Economische Zaken over dierenwelzijn en de rol van de dierenarts. Bij het gesprek schuiven naast de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde en de Faculteit Diergeneeskunde, The Caring Vets aan. Dat is een groep dierenartsen die pleit voor een structurele verandering van de intensieve veehouderij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer