Voorjaarskuil+te+rijk+voor+schapen
Nieuws
© ZLTO Monique Jansen

Voorjaarskuil te rijk voor schapen

De kwaliteit van het voorjaarsgras van 2017 is zo hoog dat het bij schapen kan leiden tot pensverzuring. Voerproducent ForFarmers waarschuwt daarvoor op hetschaap.nl.

Het gras dat in het voorjaar is ingekuild, is zelfs beter dan de voorjaarskuilen van 2016, die al erg hoge voederwaardes hadden. De gehaltes aan VEM en ruw eiwit zijn erg hoog. Ook blijkt het voorjaarsgras een hoge verteringssnelheid te hebben.

ForFarmers adviseert daarom structuurrijke producten aan het rantsoen toe te voegen waardoor de vertering langzamer verloopt. Hooi, luzerne, gehakseld stro, graszaadhooi en koolzaadstro zijn daarvoor geschikt.

Overvreten

Veel schapen komen binnenkort op stal en krijgen dan het ingekuilde ruwvoer voorgeschoteld. Volgens ForFarmers zijn de voorjaarskuilen zo smakelijk dat schapen zich kunnen overvreten aan dit ruwvoer en daardoor pensverzuring kunnen oplopen.Toevoegen van natriumbicarbonaat verlaagt de kans op verzuring.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  50 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
Meer weer