%27Komst+wolf+betekent+einde+schapenhouderij%27
Achtergrond
© Europese Commissie

'Komst wolf betekent einde schapenhouderij'

'Nederland moet kiezen. Willen we de wolf, dan betekent dat het einde van de schapenhouderij in Nederland', stelde schapenhouder Jeljer Wynia dinsdag in de studio van Nieuwe Oogst.

'Als de maatschappij de wolf wil, moet die ervoor betalen', vervolgde Wynia zijn verhaal. 'We praten al jaren over de wolf, maar concrete toezeggingen blijven achterwege. Je kunt een schapenhouder niet alleen laten opdraaien voor de kosten. En alle percelen afrasteren, kost gewoon miljoenen euro's.'

Leo Linnartz van Wolven in Nederland was het daarmee eens. 'Er moet een ruimhartige vergoeding komen voor het installeren van maatregelen om wolven van de schapen af te houden. Wolven kun je ook niet tegenhouden. Ineens duikt er een op op de Veluwe. Die is ergens de grens over gekomen.'

Duitsland

In Duitsland worden schrikdraadrasters geïnstalleerd om de wolven tegen te houden. 'Ik verwacht dat heel binnenkort de wolf dagelijks over de vloer komt', vertelde Linnartz. 'Ik wil schapenhouders nu al oproepen om, als het nodig is, de rasters te vervangen en een type te kiezen dat een wolf tegenhoudt.'

Wynia maakt zicht zorgen over zijn kudde schapen. 'We zijn als schapenhouders verplicht om goed op onze dieren te passen en je wilt niet dat een wolf ze opvreet. De schade door vossen en honden is nu incidenteel en wordt dus vergoed. Maar wat gebeurt er als er elke dag schapen ten prooi vallen aan wolven? Wordt dan de schade nog steeds vergoed?'

Nederland

Volgens Linnartz is er in theorie ruimte voor dertig roedels in Nederland. 'Maar uiteindelijk beslist de wolf zelf of de ruimte geschikt is. In grote natuurgebieden, zoals de Oostvaardersplassen en de Veluwe, is ruimte en voedsel genoeg.'

Wynia is dat niet met hem eens. 'Ik denk dat Nederland te klein is om echt grote leefruimte voor de wolf te hebben. Je ziet nu incidenteel een wolf over de grens heen wippen. Maar als straks hele roedels de grens over gaan, ben ik bang dat de impact groot is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer