Aangekochte+fosfaatrechten+misschien+niet+meteen+benut+vanwege+korting
Nieuws
© FrieslandCampina

Aangekochte fosfaatrechten misschien niet meteen benut vanwege korting

Leveranciers van FrieslandCampina die van plan zijn om per 1 januari te investeren in fosfaatrechten of dat al gedaan hebben, moeten nog maar afwachten of ze die rechten ook direct kunnen benutten.

Een en ander hangt af van de melkaanvoer bij FrieslandCampina gedurende het eerste half jaar van 2018. Is die hoger dan de verwerkingscapaciteit van het concern, dan kan de coöperatie besluiten om de boer tijdelijk met 90 procent van de garantieprijs te korten, besloot de ledenraad van de zuivelcoöperatie deze week.

In dat geval kunnen aangekochte fosfaatrechten niet optimaal worden benut. Een mogelijke korting geldt voor de meer gemolken melk ten opzichte van een referentieperiode uit 2016 of 2017.

Melkaanbod

Het bestuur van de coöperatie nam deze voorwaardelijke maatregel omdat de invoering van de fosfaatrechten zorgt voor veel onzekerheden rond het melkaanbod. FrieslandCampina verwacht dat de aanvoer in 2018 opnieuw hoger ligt dan in 2017, vooral in het eerste half jaar.

Daarbij baseert FrieslandCampina zich op de huidige aanvoer van melk, maar kijkt zij ook naar recente enquêtes die onder de leden zijn gehouden.

Ambities

'Boeren hebben ambities om te groeien, de melkgift per koe is met 500 tot 1.000 kilo gestegen en vanwege het fosfaatreductieplan is de verhouding tussen jongvee en melkvee gewijzigd ten gunste van de melkkoeien', constateert voorzitter Frans Keurentjes van FrieslandCampina.

Hij geeft aan dat daardoor de kans bestaat dat er een disbalans ontstaat tussen melkaanbod, verwerkingscapaciteit en marktvraag. Niet alleen spelen de grote hoeveelheid kilo's melk in de eerste helft van het jaar mee, maar ook een tekort in de tweede helft van het jaar vormt een bedreiging voor de verwerkingscapaciteit. Boeren die begin 2018 fors meer melken, moeten immers in de tweede helft van 2018 extra corrigeren om zo aan het eind van het jaar qua fosfaatrechten goed uit te komen.

Rekenen

Keurentjes geeft wel aan dat alles in het werk wordt gesteld om de maatregel te voorkomen. In oktober werd al aan de leden gevraagd om toe te werken naar een gelijkmatige aanvoer van de melk in 2018.

Ook hoopt de voorzitter van de zuivelcoöperatie dat de leden door de aangekondigde kortingsregeling zich achter de oren krabben en goed gaan rekenen wat het betekent voor hun bedrijf, wanneer de regeling ook daadwerkelijk wordt ingezet.

Veertien dagen

Mocht FrieslandCampina gaan korten op de melkprijs, dan krijgen de leden dat veertien dagen van tevoren te horen. De maatregel geldt voor alle leden in Nederland, Duitsland en België en ook voor leden met een biologische bedrijfsvoering.

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer