Boer+betaalt+6%2C9+procent+meer+aan+Noorderzijlvest
Nieuws
© Ruud Ploeg

Boer betaalt 6,9 procent meer aan Noorderzijlvest

Een boer met 60 hectare landbouwgrond moet in 2018 6,9 procent meer belasting betalen aan waterschap Noorderzijlvest. Dat blijkt uit het jaarplan 2018. Het gaat om een bedrag van ongeveer 4.250 euro.

Het is een hogere lastenstijging dan vorig jaar, toen stegen de lasten voor boeren met gemiddeld 3,1 procent.

De lasten stijgen vanwege forse investeringen in het watersysteem, geeft het waterschap aan. Noorderzijlvest investeert volgend jaar 74 miljoen euro n veilige dijken en waterbeheer. Volgend jaar wordt de zeedijk tussen de Eemshaven en Delfzijl verder versterkt. Bovendien bereidt waterschap Noorderzijlvest de versterking van de zeedijk ten noorden van het Lauwersmeer voor.

Waterbergingsgebieden

Ook begint het waterschap volgend jaar aan de realisatie van waterbergingsgebieden in het zuidelijk Westerkwartier en het vergroten van bemalingscapaciteit van gemaal Schaphalsterzijl.

Aan de vermindering van de landbouwemissies geeft het waterschap 900.000 euro uit.

Samen met andere regionale overheden, belangenorganisaties en burgers geeft het waterschap vanaf 2018 invulling en uitvoering geven aan de klimaatadaptatie om zoveel mogelijk overlast in bebouwde gebieden, landbouw- en natuurgebieden te voorkomen. Naast de inzet op waterveiligheid wordt geïnvesteerd in maatregelen voor gezond en schoon oppervlaktewater.

Muskusrattenbeheer

Het muskusrattenbeheer heeft het waterschap sinds september geïntensiveerd om de populatie onder controle te houden. Deze extra intensivering wordt ook in 2018 gecontinueerd waardoor we naar verwachting in 2021 op het beheersbare doel van 0,15 vangsten per kilometer watergang komen.

Het algemeen bestuur van het waterschap Noorderzijlvest behandelt woensdag 29 november het Jaarplan 2018.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer