Veel meer Flevolandse sloten afgekeurd

Waterschap Zuiderzeeland heeft bij de najaarsschouw in Flevoland meer dan twee keer zoveel watergangen afgekeurd ten opzichte van het jaar ervoor. Van de 5639 sloten bleken er 694 niet (goed) onderhouden.

Het waterschap spreekt van een 'forse toename'. Het betekent dat ruim 10 procent van de Flevolandse sloten op de schouwdatum van 15 november nog niet schoon is.

De eigenaren van de niet onderhouden sloten hebben een brief ontvangen dat het onderhoud voor woensdag 29 november a.s. klaar moet zijn. Pachters van percelen die eigendom zijn van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), ontvangen een brief van het RVB.

Controle

De reden van de forse toename in het tekort schietend onderhoud is Zuiderzeeland niet bekend. Het waterschap rekent erop dat ook deze sloten vóór woensdag 29 november afdoende zijn schoongemaakt, zodat wateroverlast voorkomen wordt. Die dag controleren medewerkers van het waterschap namelijk de 694 sloten voor de tweede keer (herschouw).

Het waterschap wijst nog maar eens op het belang van goed slootonderhoud. 'Door klimaatverandering is de kans op extreem weer steeds groter. Goed onderhouden sloten kunnen het water makkelijker afvoeren, zodat wateroverlast zoveel mogelijk kan worden voorkomen. Vooral de afgelopen dagen blijkt maar weer hoe belangrijk het is dat de sloten schoon zijn.'

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer