Boer+Noord%2DKennemerland+richt+focus+puur+op+water
Nieuws
© Bert Hartman

Boer Noord-Kennemerland richt focus puur op water

De landbouw in Noord-Kennemerland ziet geen heil in de ambitieuze vervolgplannen in de Schoonwatervallei bij Limmen. Het streven om de inrichting van een robuust watersysteem te koppelen aan nieuwe natuur, is voor de lokale afdeling niet langer bespreekbaar.

De tweede fase van het project stokt daarmee. Hoogheemraad Siem-Jan Schenk van HHNK betreurt het dat Landschap Noord-Holland en LTO Noord niet samen met een constructieve oplossing komen om de impasse te doorbreken. 'Ik heb ze daartoe wel opgeroepen, maar blijkbaar zijn de verhoudingen teveel vertroebeld om met een breed gedragen alternatief te komen', analyseert Schenk.

Niet naar behoren

Voorzitter Mart Brouwer De Koning verwijst naar de eerste fase van het waterproject, 'dat nog steeds niet naar behoren werkt.' Landschap Noord-Holland richtte de waterlopen in op haar eigen natuurgronden, maar de waterberging en waterafvoer voldoen nog niet aan de verwachtingen.

Reden voor de landbouw om enkele jaren geleden de gesprekken over een vervolg te staken. 'Het is niet zo zinvol om een watersysteem op te tuigen dat in de basis al niet voldoet,' meent Brouwer De Koning.
Schenk erkent dat. 'Maar er wordt aan gewerkt. Graag hadden we gezien dat het al eerder voor elkaar was, maar de aankoop van de gronden voor een nieuw gemaal en de bijbehorende vergunningprocedure vergen extra tijd.'

'Het is niet zo zinvol om een watersysteem op te tuigen dat in de basis al niet voldoet'

Mart Brouwer de Koning, LTO Noord Noord-Kennemerland

Onderwaterdrainage

Voor LTO Noord was die toezegging de reden geweest om het gesprek weer is aan te gegaan. 'Het gevoel blijft dat er voor de landbouw weinig valt te halen. Dinsdag zou er een bijeenkomst zijn over de kansen voor onderwaterdrainage. Maar die is afgeblazen, omdat HHNK zelf onvoldoende over het initiatief kon melden.'

Dat laatste bestrijdt Schenk. 'Op technische gebied zijn andere partijen daartoe meer aangewezen. Voor ons is onderwaterdrainage één van de mogelijke oplossingen. Zeker ook voor de drogere perioden in de zomer.'

Watersysteem doorlichten

HHNK start in de Groot-Limmerpolder één van vijf pilots in zijn werkgebied om het watersysteem door te lichten. 'Daar mikken we op, wat de uitkomsten van de gebiedsbijeenkomst op 20 december ook mogen zijn.'

Schenk houdt nog goede hoop dat er met een kavelruil meerdere doelen kunnen worden gediend. Volgens LTO Noord heeft de natuur die kansen laten liggen. 'Dit gebied heeft al vele plannen over zich heen gekregen, mooie ideeën, zonder dat daar ook een financiële onderbouwing voor was.

Passen

De landbouw zou die ruimte kunnen bieden, is steeds de veronderstelling, meent Brouwer De Koning. 'Daar passen we voor. De ondernemers in het gebied hebben redelijk recent nieuw gebouwd of uitgebreid. Die gaan hier voorlopig niet weg.'

LTO Noord inventariseerde onder de leden wel al suggesties voor verbetering van het watersysteem. 'Daar ligt wat ons betreft de focus. Provincie en gemeente Castricum hebben aangegeven ook niet direct meer in natuur te willen realiseren.'

Nadere afstemming

Woordvoerder Sabine van Keulen laat weten dat het voor Landschap Noord-Holland nog te vroeg is om om te reageren. 'We wachten het het bestuurlijk overleg op 20 december af voor nadere afstemming. Schoonwatervallei 1 is afgesloten met een advies voor het vervolg: het robuust en klimaatbestendig maken van het watersysteem. We willen ons graag inspannen om dat in gezamenlijkheid te bereiken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer