Steun+voor+groeistop+geiten+brokkelt+af
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Steun voor groeistop geiten brokkelt af

De politieke steun voor het huidige voorstel van Gedeputeerde Staten van Gelderland om de groeistop in de geitenhouderij op te nemen in de omgevingsverordening, lijkt af te brokkelen. Diverse partijen geven aan dat er meer ruimte moet zijn voor maatwerk en positieve ontwikkelingen.

Dat laten Statenleden weten na afloop van de hoorzitting die afgelopen woensdag plaatsvond in het Provinciehuis in Arnhem. De fracties van SGP en VVD gaan niet akkoord met het voorstel van gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (CDA) in de huidige vorm. Ook ChristenUnie en D66 willen dat er gekeken wordt naar hoe knelpunten kunnen worden opgelost.

Het provinciebestuur wil de tijdelijke groeistop van een half jaar overnemen in de omgevingsverordening. Daarmee wordt het staand beleid en wordt de groeistop ook opgenomen in de bestemmingsplannen van de Gelderse gemeenten. Volgens critici zal het heel veel tijd kosten om dit er weer uit te krijgen.

Verv

De groeistop werd ingevoerd nadat uit onderzoek in Noord-Brabant bleek dat er in de omgeving van geitenhouderijen een verhoogd risico is op longontstekingen. Het is echter niet duidelijk waardoor dat wordt veroorzaakt en welke maatregelen daartegen kunnen helpen. Ook is vervolgonderzoek nodig, onder meer om vast te stellen of dit ook voor andere regio's geldt.

Geen van de partijen denkt aan volledig terugdraaien van de groeistop. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om voor bestaande bedrijven ontwikkelingsruimte te behouden.

Familiebedrijven

Antoon Kanis van D66 vindt dat bedrijven in ieder geval bij een gelijkblijvend aantal dieren de mogelijkheid moeten hebben om hun bedrijf te vernieuwen of te verduurzamen. 'Als er bijvoorbeeld geen nieuwe melkinstallatie kan worden gebouwd omdat daar uitbreiding van de stal voor nodig is, dan is dat een ongewenst bijeffect van deze maatregel.' Hij hoopt daar volgende week in de commissievergadering meer duidelijkheid over te krijgen.

De SGP wil nieuwvestiging tegengaan, maar bestaande bedrijven onder voorwaarden de mogelijkheid bieden om uit te breiden. 'Dat is soms nodig om bijvoorbeeld een duurzame stal te financieren', stelt Statenlid Bennie Wijnne.

Afstand

VVD-statenlid Bastiaan Meerburg wil weten of er gekeken kan worden naar de afstand tot de woonkern of het aantal inwoners in de buurt van een bedrijf. ChristenUnie-statenlid Dirk Vreugdenhil stelt dat nu veel meer duidelijk is geworden wat voor consequenties de groeistop heeft op de bedrijven.

'Het is nog een zoektocht naar passende maatregelen. Daar willen we het gesprek met de gedeputeerde over aangaan. In augustus moesten we het besluit onder tijdsdruk nemen met beperkte informatie. Inmiddels weten we veel meer. Wij willen meer maatwerk.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  50 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
Meer weer