Wetterskip+treft+zeshonderd+illegale+dempingen+aan
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Wetterskip treft zeshonderd illegale dempingen aan

Wetterskip Fryslân heeft de afgelopen jaren zeshonderd illegale dempingen aangetroffen in haar werkgebied. Het gaat om 38 kilometer watergang. Gemiddeld werd 70 meter gedempt door grondeigenaren.

Sinds 2010 onderzoekt Wetterskip Fryslân dempingen. Het vergelijkt luchtfoto's van verschillende jaren. Daaruit bleek dat er 600 dempingen hebben plaatsgevonden zonder dat hiervoor een vergunning is aangevraagd. Een vergunning aanvragen voor een demping is verplicht.

Clustermanager van de clusterhandhaving van Wetterskip Fryslân Jasper de Rijke vindt het vooral vervelend dat veel dempingen niet gecompenseerd zijn. 'Wij willen de waterbergingscapaciteit graag in stand houden. Een goede aan- en afvoer van water en voldoende ruimte voor waterberging zijn van groot belang om in periodes van hevige regenval overstromingen zo veel mogelijk te voorkomen.'

Waterhuishouding

Illegale dempingen verstoren de waterhuishouding omdat ze de bergingsruimte verkleinen, geeft De Rijke aan. 'Om een sloot of greppel te kunnen dempen moeten grondeigenaren een vergunning aanvragen bij Wetterskip Fryslân.Maar veelal dempen ondernemers wel een sloot, maar graven hiervoor geen nieuwe, terwijl dat in verreweg de meeste gevallen wel kan. Ze zijn het vergeten of hebben er geen tijd voor gehad, horen we vaak als argument.'

Wetterskip Fryslân heeft nu bijna alle boeren en particulieren die illegaal een sloot hebben gedempt bezocht. Sommigen daarvan zijn bekeurd en moesten de demping ongedaan maken. 'Dat kan oplopen van een paar honderd euro, tot duizend euro', geeft De Rijke aan.

Dakkapellen

Het waterschap gaat zich komend jaar richten of het naleefgedrag is verbeterd. 'We zien alles via de luchtfoto's. Dat systeem werkt goed, gemeenten gebruiken het bijvoorbeeld ook bij dakkapellen. En een gewaarschuwd mens telt voor twee. In Nederland werken we met regels. Wij willen graag dat mensen zich daaraan houden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer