Pleidooi+voor+integrale+aanpak+dierenwelzijn
Nieuws
© Hans Dijkstra archief

Pleidooi voor integrale aanpak dierenwelzijn

Dierenwelzijn integraal aanpakken. Daarvoor pleitte Arjan Stegeman van de Universiteit Utrecht dinsdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over dit onderwerp.

Dierenwelzijn en diergezondheid zijn niet de enige ambities die de veehouderij heeft, hield Stegeman de aanwezige Kamerleden voor. Er liggen ook verplichtingen ten aanzien van bijvoorbeeld milieu en circulaire economie. Hij pleitte daarom voor een integrale aanpak van al die ambities, waarbij de gevolgde aanpassingen vooraf goed in kaart worden gebracht.

Om het belang daarvan te illustreren, haalde de onderzoeker de situatie in de legsector aan waar 'om goede redenen' per 1 januari 2012 de legbatterij werd verboden. Door sec daarop te focussen ontstond volièrehuisvesting, die nu leidt tot problemen met stof en bloedluizen. 'Stop met kijken naar deeltjes. Alleen wanneer we integraal en circulair naar een sector kijken, kunnen we die verduurzamen', stelt Stegeman.

Holistisch aanpakken

De onderzoeker kreeg bijval van Kees Scheepens van Caring Vets. Welzijnsonderzoek van de afgelopen vijftien jaar zorgde voor duidelijke doelen voor de toekomst. 'Nederland moet dat holistisch aanpakken', aldus Scheepens.

In 2018 worden Kamerdebatten gehouden over dierenwelzijn. Als voorbereiding daarop vond deze week een rondetafelgesprek plaats tussen Kamerleden van VVD, CDA, D66, SP, ChristenUnie, SP, PvdA en de Partij voor de Dieren en vertegenwoordigers van de KNMvD, Faculteit Diergeneeskunde, Caring Vets en het Collectief Praktiserende Dierenartsen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer