Steeds+vaker+worden+boodschappen+online+gedaan
Nieuws
© Albert Heijn

Steeds vaker worden boodschappen online gedaan

Het online doen van de dagelijkse boodschappen groeit hard. Dit jaar kocht meer dan een kwart van de Nederlanders levensmiddelen of cosmetica via internet, vorig jaar was dat nog 19 procent.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS-onderzoek 'ICT-gebruik van huishoudens en personen 2017'.

Van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gaf 76 procent aan in 2017 wel eens iets online te hebben gekocht. Een jaar eerder was dat nog 73 procent. Kleding en sportartikelen worden echter nog altijd het vaakst online gekocht.

In 2017 kocht 26 procent van de Nederlanders levensmiddelen of cosmetica via internet. Ook bijna alle andere onderzochte goederen en diensten werden meer via het internet gekocht. Het populairst blijven kleding (52 procent), reizen en accommodaties (48 procent), en kaartjes voor evenementen (45 procent).

Vaker webwinkelen

Niet alleen kopen meer mensen online, ook wordt er vaker digitaal gewinkeld. 23 procent van de Nederlanders kocht in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek drie tot en met vijf keer iets via internet. Dat was in 2016 nog 20 procent.

Ook het aankoopbedrag steeg licht. Het bedrag dat op internet werd besteed ligt het vaakst tussen 100 en 500 euro; 25 procent van de Nederlanders deed dit jaar aankopen in die prijsklasse. In 2016 was dat met 23 procent iets minder. 5 procent zegt voor 1 000 euro of meer online aan aankopen gedaan te hebben.

Late levering

Met de groei van het online shoppen neemt ook het aantal klachten toe. Zei in 2016 nog 42 procent van de personen het afgelopen jaar problemen te hebben ervaren, in 2017 had 45 procent wel eens problemen met een te late levering.

Zo'n 2,5 miljoen Nederlanders gaven aan in het jaar voorafgaande aan het onderzoek géén online aankopen gedaan te hebben. Ongeveer 80 procent geeft als belangrijkste reden op dat ze liever een winkel bezoeken, bijvoorbeeld om het product in het echt te zien. Andere redenen zijn onbekendheid met online shoppen en weinig vertrouwen in veiligheid, privacy of een correcte levering.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer