%27Elk+lid+gaat+voor+POV+dezelfde+contributie+betalen%27
Interview
© Pixabay

'Elk lid gaat voor POV dezelfde contributie betalen'

LTO Varkenshouderij en NVV zijn officieel gefuseerd tot de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Maandagavond gaven de leden tijdens de algemene ledenvergadering (ALV) in Westervoort groen licht voor het jaarprogramma en de contributie. Vicevoorzitter Eric Douma licht toe.

Hebt u een goed gevoel over de ALV?

'Ja. Het was hét moment dat alle puzzelstukjes in elkaar vielen en leden een beeld kregen bij wat continuïteit van het programma kost. Op inhoud is het jaarplan van de POV goedgekeurd. Het landelijk bestuur heeft de opdracht gekregen nog eens kritisch te kijken naar de bedragen die daarbij horen.'

80 procent van de productie is aangesloten bij de POV en dat willen we graag zo houden

Eric Douma, vicevoorzitter POV

Kunt u dat toelichten?

'Het lidmaatschap was tot nu toe gratis. Volgend jaar gaan we contributie heffen. Die bestaat uit een POV-deel voor nationale sectorale belangenbehartiging, een LTO-deel voor internationale en sectorale belangenbehartiging en een LTO-deel voor belangenbehartiging in de provincie en regio. Elke varkenshouder betaalt hetzelfde contributiebedrag dat in de lijn ligt van wat LTO-leden nu betalen. Maar daar zitten ook nog wel wat ambities bij.'

Op welke ambities doelt u?

'Wij willen invulling geven aan een aantal taken die voorheen bij het productschap lagen zoals sector-pr, onderzoek en innovatie, het ketenkwaliteitssysteem en I&R/VVL, dat we in een bv willen onderbrengen. Vanuit andere kanalen is daar geld voor, maar de sector moet daar dan zelf ook geld tegenover zetten.'

Bent u niet bang dat leden afhaken om de hoogte van de contributie?

'Nee. In de tijd van het productschap was iedere varkenshouder via de verplichte afdrachten meer geld kwijt. Bovendien staat bij de POV de varkenshouder zelf aan het roer. Zij hebben al 'ja' gezegd tegen de inhoud. Die is goed en daar komt nu een nota bij. Dat moeten we goed uitleggen. 80 procent van de varkensproductie is aangesloten bij de POV en dat willen we graag zo houden. Collectiviteit is ons veel waard.'

Wat worden de highlights voor 2018?

'Zaken die samenhangen met het vitaliseringsplan voor de varkenshouderij zoals de hele ketenaanpak en ruimtelijke ordening en kwaliteit. Met de ROK-regeling hebben wij de oplossing om de varkenshouderij te verduurzamen.'

En verder?

'Tijdens de ALV in maart is de blauwdruk neergezet voor de nieuwe POV. Afgelopen maanden is daar keihard aan gewerkt. In korte tijd zijn wij op oorlogssterkte gekomen met in alle regio's goed bezette besturen. Dat voelt als een warm bad. Super!'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer