%27We+zijn+scherp%2C+maar+nog+niet+scherp+genoeg%27
Achtergrond
© Dirk Hol

'We zijn scherp, maar nog niet scherp genoeg'

De nieuwe bestuurders zijn aan het werk en het Haagse Landbouwhuis gonst van de activiteiten. De modernisering van LTO bevindt zich in de afrondende fase. Tijd voor een officiële kick-off van het vernieuwde LTO. 'Ik ben trots op hoe ver we zijn', evalueert LTO-voorzitter Marc Calon.

Passanten aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag konden ze woensdag niet over het hoofd zien: prominent wapperden de LTO-vlaggen voor het nieuwe kantoorgebouw. Het gemoderniseerde LTO Nederland heeft zich gepositioneerd in het hart van politiek Den Haag.

Tijd voor een kick-off, aldus LTO-voorzitter Marc Calon. En voor een nadere kennismaking met 'buurvrouw' Carola Schouten, sinds enkele weken minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Alle nieuwbenoemde vakgroepvoorzitters en portefeuillehouders schoven in het LTO-kantoor aan tafel voor een uitvoerig gesprek met de bewindsvrouw.

Bijna twee jaar

De bijeenkomst markeert de vorderingen van het moderniserings- en kantelingsproces, dat na bijna twee jaar nu kan worden afgerond. De aangepaste statuten en het huishoudelijk reglement liggen ter formele goedkeuring bij de regionale LTO-organisaties. Ook de ondernemingsraden van LTO Noord, ZLTO en LLTB geven op korte termijn een definitief oordeel.

Er is maar één oogst belangrijk, dat is de volgende

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland

Dat zal volgens Calon geen belemmering meer opleveren voor de nieuwe opzet van LTO Nederland. 'Ik neem aan dat het 'ja' wordt. We gaan het doen zoals we het met elkaar afgesproken hebben.' De vorming van het nieuwe werkapparaat heeft vertraging opgelopen, maar dat is nu volgens de LTO-voorzitter ook een heel eind rond. 'Eind dit jaar hebben we het spul helemaal op orde, daar ga ik van uit.'

Verrekte snel

Calon stelt vast dat er al met al reden is voor tevredenheid. 'Als boer zeg ik: 'Het had een paar maanden sneller gemoeten.' Maar als bestuurder stel ik vast dat we het uiteindelijk toch in een relatief korte tijd voor elkaar hebben gekregen. Ook mensen van buiten zeggen dat we het verrekte snel hebben gedaan. Kortom, ik ben trots op hoe ver we zijn.'

De afgelopen periode is het werk in de belangenbehartiging overigens gewoon doorgegaan, benadrukt de LTO-voorzitter. 'Zowel in Brussel als in Den Haag. Onze mensen werkten gewoon door. Zo hebben we in het verband van AgroNL een uiterst succesvolle lobbycampagne gevoerd rond de kabinetsformatie. Daar is keihard aan gewerkt en ik ben trots op het resultaat.'

Boven verwachting

De Partij voor de Dieren schamperde bij de presentatie van het regeerakkoord dat LTO de agrarische paragraaf moet hebben geschreven. 'Dan hebben we het niet slecht gedaan', concludeert Calon. De inzet van het nieuwe kabinet voor het landbouwbeleid van de komende jaren, inclusief een eigen ministerie en een eigen minister, is eigenlijk boven verwachting. 'Zo'n score had ik niet verwacht. Onze lobby is uiterst effectief geweest.'

Dat is geen reden om nu op de lauweren te rusten. 'Mijn vader zei altijd: Er is maar één oogst belangrijk, dat is de volgende.' Laten we ons daar maar aan houden. Nieuwe bedreigingen en opgaven staan alweer voor de deur. Onze tegenstanders hergroeperen zich.'

Mestfraude

De LTO-voorzitter wijst op de berichtgeving over de mestfraude en over de sterfte van dieren op veehouderijbedrijven, en op het glyfosaatdossier.

'De dingen die niet goed gaan, moeten we oplossen. En waar het niet over de ratio gaat, moeten we dat goed duidelijk maken. We zijn best scherp, maar nog niet scherp genoeg. We moeten in onze belangenbehartiging strakker op de bal spelen, ontwikkelingen al van tevoren signaleren en erbovenop zitten.'

Ledenraad

Onderdeel van het moderniseringsproces is de instelling van een LTO Nederland-ledenraad. Die zal voor de helft bestaan uit vertegenwoordigers van de vakgroepen. De andere helft wordt ingevuld door de regionale LTO-organisaties.

Een belangrijke taak van de ledenraad is het vaststellen van de begroting en de jaarrekening, maar daar blijft het volgens Calon niet bij. 'We willen de ledenraad gebruiken als sparringpartner. Naast de controlerende functie zal de ledenraad ook adviseren.'

Vakgroepen

De LTO-voorzitter uit zich tevreden over de nieuwe samenstelling van de vakgroepen en over de portefeuillehouders. 'We hebben er goed volk zitten. Bijna allemaal bedrijfsgenoten. Die worden niet vet betaald, maar ze zijn wel bereid om de belangen van hun collega's te behartigen. Daar mogen onze boeren en tuinders trots op zijn. Want, let wel, dit is een vereniging, geen bedrijf.'

Die vereniging valt in de smaak bij Schouten. Zij noemde het woensdag 'indrukwekkend' om te zien hoe LTO een grote diversiteit aan sectoren en leden vertegenwoordigt in de nationale en internationale belangenbehartiging.

Meer dan goede buur

LTO kan volgens Schouten een 'waardevolle partner' zijn voor het nieuwe ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 'We kunnen meer zijn dan een goede buur. We hebben elkaar nodig. Dat was zo en dat blijft zo', gaf ze tijdens haar bezoek aan LTO haar bereidheid tot samenwerking aan.

Deze week is ook afscheid genomen van de vertrekkende vakgroepbestuurders en portefeuillehouders. Calon noemde hun inzet uiterst waardevol voor LTO en voor alle aangesloten leden. 'Wij als federatiebestuur staan op jullie schouders. Daarvoor zijn wij, en alle boeren en tuinders, jullie veel dank verschuldigd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer