Mil+Maasdijk+teelt+groenten+en+repareert+fietsen
Reportage
© Thierry Schut

Mil Maasdijk teelt groenten en repareert fietsen

De persoonlijke benadering bij Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk zorgt dat cliënten doen wat bij hen past. Naast het kweken van groenten hoort daar het repareren van fietsen bij.

Doriene en Piet van Mil uit Maasdijk zijn jaren paprikakwekers geweest. In 2005 besloten zij om een zorgkwekerij te beginnen. 'We stonden op een kruispunt, waarbij we de keuze hadden tussen investeren in nieuwbouw of iets heel anders gaan doen', zegt Doriene van Mil.

'Een vriend van ons was in een rolstoel terechtgekomen. Als Piet hem naar rolstoeldansen bracht, verzuchtte hij soms dat hij graag weer eens gewoon zou willen werken. In die tijd zagen we ook een advertentie om een zorgkwekerij te beginnen. Daar zijn we ons in gaan verdiepen. We hebben 90 procent van onze kwekerij verkocht, onze kas opnieuw ingericht, fruit- en notenbomen geplant en bestaande initiatieven bekeken. In 2007 zijn we met onze eerste cliënt met een verstandelijke beperking begonnen met het kweken van groenten.'

Leerproces

De eerste jaren waren vooral een leerproces, waarbij de Van Mils merkten dat de productie kleinschalig moest blijven, omdat ze geen hele kisten andijvie konden verkopen. 'We zijn ook in gesprek geweest met zorginstellingen voor samenwerking, maar dat werd het niet, omdat zij dan over zouden nemen wat wij zelf wilden doen', zegt Van Mil.

We staan op eigen benen en daar zijn we fier op

Doriene van Mil, Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk

'In 2009 ben ik een opleiding in de gehandicaptenzorg gaan doen. Theo Zuidgeest, die gediplomeerd verpleegkundige is en ook veel weet van biologische gewasbescherming, heeft zich in 2010 bij Stichting Zorgkwekerij Mil Maasdijk aangesloten. We hebben nu 22 cliënten, van wie er maximaal acht op een dag hier zijn. De meesten komen uit de buurt en hebben ons via mond-tot-mondreclame gevonden.'

Winkel

De zorgkwekerij meet bij elkaar bijna een halve hectare. In de groente- en druivenkassen en op het land groeien talloze soorten groenten, fruit, kruiden, bloemen en planten. Verder heeft het bedrijf een aangepast toilet en een winkel, werkplaats en kantine die gemakkelijk toegankelijk zijn voor mensen die minder mobiel zijn.

'We hebben een kring van mensen en bedrijven om ons heen die ons steunen. Zo'n vijftien bedrijven uit het Westland hebben regelmatig klusjes voor ons, meestal licht industrieel werk. Om jaarrond voldoende werk te hebben, zijn we vier jaar geleden begonnen met het repareren van fietsen. Dat doen onze cliënten vaak met onderdelen van oude fietsen die ze zelf gedemonteerd hebben. Daardoor leren ze hoe een fiets in elkaar zit.'

Vrijwilligers

De kwekerij werkt met twaalf vrijwilligers en twee jonge zzp'ers, die de kwekerij als stagiair hebben leren kennen. 'Wij willen aan onze cliënten het gevoel bieden dat wat zij doen serieus is. Daarnaast is de meerwaarde dat het hier gezellig is en dat ze andere mensen ontmoeten', legt Van Mil uit.

'De leeftijd van onze cliënten loopt uiteen van 16 tot 85 jaar. We hebben mensen met een verstandelijke beperking, met psychische aandoeningen, niet-aangeboren hersenletsel, autisme, de ziekte van Alzheimer, een blinde man en een dove vrouw. Iedereen doet hier iets wat bij hem of haar past.'

Financiering

Voor de dagbesteding ontvangt de zorgkwekerij financiering vanuit gemeente Westland en persoonsgebonden budgetten van cliënten. 'Sommige particulieren betalen zelf, bijvoorbeeld voor hun vader met Alzheimer. We hebben hier vaak niet de gemakkelijkste mensen, maar we willen dat iedereen erbij hoort en deel uitmaakt van de maatschappij. Dat is af en toe balanceren en plannen omgooien en vooral ook hard werken', ervaart de onderneemster. 'Wij vinden een persoonlijke, niet betuttelende benadering belangrijk, waarbij we vooral dingen samen doen.'

Toen de ondernemers met de zorgkwekerij begonnen, was hun doel om binnen zeven jaar financieel onafhankelijk te zijn. Inmiddels bestaat de kwekerij tien jaar. 'Naast de dagbesteding halen we onze inkomsten uit het werk dat we voor derden doen en uit de winkel. We krijgen vaak restpartijen van kwekers en zaadbedrijven aangeboden en dat voelt goed, omdat weggooien tegen ons gevoel ingaat. Voor de winkel maken we zelf jam, sappen en sauzen. We staan op eigen benen en daar zijn we fier op.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  50 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
Meer weer