Alle+hens+aan+dek+voor+de+weidevogel
Nieuws
© Water Land en Dijken

Alle hens aan dek voor de weidevogel

Provincie Noord-Holland investeert de komende jaren extra geld in het verbeteren van de leefgebieden voor weidevogels.

Daardoor krijgen de grutto, tureluur en andere weidevogels betere kansen om het hier te redden. Het aantal weidevogels is sterk afgenomen, al is in Noord-Holland de daling minder scherp dan landelijk.

Met het extra geld kan het leefgebied beter worden ingericht door bijvoorbeeld het verbeteren van het waterpeil. Ook komen er meer mogelijkheden voor agrarisch natuurbeheer.

Weidevogelonderzoek

Daarnaast versterkt de provincie de samenwerking met andere provincies en investeert zij flink in weidevogelonderzoek. Doel is om in drie à vier jaar de vogels in alle Noord-Hollandse weidevogelgebieden te hebben geteld.

Gedeputeerde Adnan Tekin: 'Het blijft 2 voor 12 voor de weidevogels. Het is daarom alle hens aan dek. De weidevogel hoort bij Noord-Holland. Door al deze maatregelen hopen we de populatie weer sterk en stabiel te maken, zodat onze kleinkinderen ook opgroeien met de grutto en de kievit.'

Broedgebied

Nederland is in Europa een belangrijk broedgebied voor weidevogels en Noord-Holland is een van de belangrijkste provincies voor deze vogels. Zo'n 15 procent van de Europese populatie grutto's broedt in Noord-Holland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  50 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
Meer weer