Calon+positief+over+EC%2Dplannen+voor+GLB
Nieuws
© Dirk Hol

Calon positief over EC-plannen voor GLB

LTO-voorzitter Marc Calon is positief over de toekomstplannen die de Europese Commissie woensdag bekendmaakte voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).

'Ik ben blij dat de focus van het beleid meer gericht zal zijn op doelvoorschriften in plaats van middelvoorschriften door meer vrijheid aan de Lidstaten te geven bij de implementatie. Hierbij is het wel van belang dat er geen onevenwichtige concurrentiepositie ontstaat', aldus Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland.

De Land- en Tuinbouw Organisaties is voor behoud van adequaat GLB budget. Over het laatstgenoemde liet de EU-commissaris voor Landbouw Phil Hogan woensdag niet veel los.

Het is wachten op de presentatie van de nieuwe Europese meerjarenbegroting (mei 2018) waar duidelijk wordt hoeveel geld er beschikbaar zal zijn voor het nieuwe GLB.

Risicomanagement

In de GLB-voorstellen wordt ook veel waarde gehecht aan risicomanagement. Door klimaatverandering, extreme weersomstandigheden en plant- en dierziekten is de agrarische sector kwetsbaar voor invloeden van buitenaf.

De Commissie wil dat er in het toekomstige landbouwbeleid meer focus wordt gelegd over de opname van deze instrumenten waardoor boeren weerbaarder worden tegen deze invloeden. In het huidige GLB wordt hier te weinig gebruik van gemaakt. LTO Nederland is daarom tevreden met de inzet van de Europese Commissie op dit vlak.

De komende maanden zal LTO Nederland met haar leden en vakgroepen in gesprek gaan over de plannen van de Europese Commissie.

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer