Eerste+zoete+aardappelen+van+Belgische+bodem
Nieuws
© USAID

Eerste zoete aardappelen van Belgische bodem

De eerste Belgische zoete aardappelen liggen vanaf afgelopen dinsdag in de rekken bij Colruyt en OKay. Dat is een primeur.

Het gaat om een testproject van Bart en Anja Nemegheer van De Aardappelhoeve uit het West-Vlaamse Tielt. Ook telers van Reo Veiling en Belorta hebben voor het eerst zoete aardappelen voor Colruyt Group geplant. Samen gaat het om ongeveer 7 hectare.

In België zit de verkoop van zoete aardappelen in de lift. Ze komen vaak over uit Amerika of Afrika, en zelden uit Europa. 'Maar de transportkosten zijn hoog en het is minder duurzaam', vertelt teler Bart Nemegheer. 'Dus dacht ik: wat als we dit hier zouden doen? Dan heb je elke dag verse aanvoer, dicht bij huis.'

Klimaat zachter

Maar hier een tropische plant kweken, lukt dat wel? 'Ons klimaat wordt almaar zachter', legt Nemegheer uit. 'En het ras dat wij gebruiken, de Beauregard, gedijt hier goed. De zand-leemgrond in deze streek is bovendien ideaal voor de zoete aardappel. De wortels kunnen in de zachte bodem mooi recht naar beneden groeien. Ondanks een koele zomer is de oogst toch geslaagd. We hebben gewoon iets later geoogst, in oktober.'

Ondanks een koele zomer is de oogst van zoete aardappel toch geslaagd

Bart en Anja Nemegheer van De Aardappelhoeve zijn niet de enigen die gestart zijn met de teelt van zoete aardappel. Ook andere groentetelers in België wagen zich aan wat Nemegheer 'pionierswerk' noemt.

De zoete aardappel is geen familie van de gewone aardappel. 'Planten, bemesten, rooien: het was allemaal nieuw voor mij', vertelt de teler. 'Vooral de oogst vraagt een andere aanpak. Je moet eerst het loof afrijden, zodat de wortels loskomen. Dan pas kan je ze rooien. Maar onze eigen aardappelrooier zou de dunne schil van de zoete aardappel beschadigen. Dus lieten we er één ombouwen.'

Meerwaarde

Voor Lutgard Massaer, aankoper van zoete aardappelen voor Colruyt Group, biedt de Belgische zoete aardappel een duidelijke meerwaarde: 'Ik koop al jarenlang zoete aardappelen aan uit Senegal, Verenigde Staten of Spanje. Het product zit duidelijk in de lift. Vandaar dat we het voorstel van De Aardappelhoeve, om samen een testproject op te zetten, met beide handen gegrepen hebben.'

Samen met het volume dat de telers van Reo Veiling en Belorta aanleveren, zullen klanten de hele maand december en begin januari (volgens beschikbaarheid) bij Colruyt en OKay terechtkunnen voor de eerste Belgische zoete aardappelen. 'Ik heb de teelt in België nauw opgevolgd. Als de test succesvol is, wordt de teelt volgend seizoen uitgebreid.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer