Helft+van+alle+uien+komt+uit+Flevoland
Nieuws
© Koos van der Spek

Helft van alle uien komt uit Flevoland

Bijna de helft van alle Nederlandse uien komt dit jaar uit Flevoland. Dat was vorig jaar nog 43 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Flevoland en Zeeland zijn de twee belangrijkste regio's als het gaat om uien. Flevoland is goed voor 49,5 procent van het totaal en Zeeland 18,8 procent. Door gemiddeld circa 10 procent hogere opbrengst in Flevoland zorgde voor ruim 80.000 ton extra uien ten opzichte van vorig jaar.

Uit Zeeland kwamen dit jaar bijna 18.000 ton minder uiten, dit door een gekrompen areaal en lagere opbrengst. Naast Flevoland doen ook de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland het goed, met respectievelijk 28.000 en 41.000 ton extra uien ten opzichte van vorig jaar. Samen met Flevoland zorgen ze voor 150.000 ton extra uien in een jaar tijd.

Prijsdruk

Ten opzichte van 2016 komen dit jaar ruim 240.000 ton meer uien op de markt. Het toegenomen volume zorgt voor betrekkelijk lage prijzen, constateert Agrifirm. Daar komt bij dat de uien dit jaar onder soms moeilijke omstandigheden zijn geoogst, waardoor veel uien niet zijn te bewaren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer