Waarschuwing+voor+oplichting+met+naheffingen
Nieuws
© Twan Wiermans

Waarschuwing voor oplichting met naheffingen

Oplichters die zich voordoen als inspecteurs van de Belastingdienst hebben twee agrariërs duizenden euro's afhandig gemaakt. Ook andere ondernemers en particulieren zijn slachtoffer van de fraudeurs.

De fraudeurs gaan zeer geraffineerd te werk. Slachtoffers spreken van welbespraakte, vriendelijke en behulpzame mensen die zeer overtuigend overkomen.

Albert Bouma, adviseur bij Topteam Agrarische Verzekeringen, hoorde van twee cliënten dat ze door deze vorm van oplichting duizenden euro's zijn verloren. Het gaat hierbij om agrariërs die telefonisch werden benaderd met een btw-naheffing. 'Ik wil hier voor waarschuwen zodat mensen alert zijn op deze praktijken', aldus Bouma tegen Nieuwe Oogst.

Hoge boete

De oplichters bellen hun slachtoffers met de mededeling dat er nog een btw- of naheffing van 7000 euro open staat en dat daar tevens een hoge boete van 2500 euro aan is gekoppeld. Als mensen direct betalen, kan de persoon aan de telefoon er voor zorgen dat de boete later wordt teruggestort. De fraudeurs dringen wel aan, want alleen bij directe online betaling is het mogelijk het boetebedrag terug te krijgen.

De oplichters verwijzen naar eerder verzonden brieven van de Belastingdienst die de slachtoffers uiteraard nooit hebben ontvangen. In sommige gevallen liep de schade voor ondernemers op tot meer dan 15 duizend euro. Geld dat slachtoffers nergens kunnen verhalen.

Nooit direct betalen

Woordvoerder Herman Opmeer van de Belastingdienst laat aan Nieuwe Oogst weten dat medewerkers telefonisch nooit zullen vragen om bedragen direct over te maken. 'Afspraken die medewerkers telefonisch maken over betalingen worden altijd schriftelijk bevestigd. De rekeningnummers in die brieven zijn te controleren op onze website.'

Het televisieprogramma Opgelicht besteedde deze week ook aandacht aan de zaak. Op de website van het programma geeft de Belastingdienst tips om oplichting te voorkomen. 'Als je het niet vertrouwt, gooi dan de telefoon erop. Bij de belastingtelefoon kun je dan zelf checken of er nog een heffing open staat.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer