AgOS+biedt+inzicht+in+details+productieproces
Achtergrond
© Diederik van der Laan

AgOS biedt inzicht in details productieproces

Een systeem waarin alle partijen in de agrarische supplychain samenwerken in ruil voor relevante informatie over hun eigen eindproduct. Dat is waar start-up Agricultural Operating System (AgOS) aan werkt.

'Op dit moment bestaat de supplychain in de agrarische sector uit allerlei partijen die ieder afzonderlijk hun eigen data verzamelen en daar hun voordeel mee doen', zegt Freek de Bruin van AgOS. 'Maar wij denken dat als er meer overview komt en één partij de regie kan voeren, dit voor alle partijen in de supplychain voordelen biedt.'

Het idee voor AgOS is in februari geboren tijdens de Dutch Blockchain Hackathon in Groningen. 'In de aanloop daarnaartoe zijn wij met drie partijen toevallig met elkaar in contact gekomen. Maar al snel bleek een aantal puzzelstukjes goed in elkaar te passen.'

Zeven mensen

De Bruin is een van de zeven mensen, die bezig zijn met de verdere ontwikkeling van AgOS. De anderen zijn Paul-Adrien Genet, Ioannis Athanasiadis, Sidney Richards, Yung-Chin Oei, Erwin Mathijssen en Pieter Klapwijk.

We zijn volop in gesprek met de agrarische sector

Freek de Bruin, Agricultural Operating System (AgOS)

'Wij hebben allemaal onze eigen expertise. Iedereen werkt constructief mee, maar we zijn ook kritisch naar elkaar toe. Inmiddels hebben we een bedrijf opgericht en zijn we volop in gesprek met verschillende partijen in de agrarische sector. De techniek is aanwezig, maar het eindproduct is nog niet af. We zijn vooral op zoek naar partners die met ons in zee willen om het product verder te ontwikkelen.'

Durven delen

Volgens De Bruin wordt er nog weinig samengewerkt in de supplychain in de agrarische sector. 'Geneticabedrijven, boeren, voedingsleveranciers, farmaceuten en slachterijen hebben allemaal hun eigen datasystemen. Als deze partijen meer gaan samenwerken en sommige gegevens met elkaar durven te delen, kunnen zij daar waarschijnlijk allemaal hun voordeel mee doen.'

Het is niet de bedoeling dat partijen in de supplychain, die in de toekomst gebruik gaan maken van AgOS, automatisch alle informatie tot hun beschikking krijgen. 'We gaan ook geen grote infrastructuur opzetten. Het liefst bouwen we voort op de bestaande systemen. Het AgOS-systeem is transparant en de verstrekte informatie blijft ook te allen tijde beschikbaar voor en onder beheer van de betrokken partijen', zegt De Bruin.

'Met behulp van blockchaintechnologie kunnen we ervoor zorgen dat gebruikers straks alleen die gegevens krijgen, die invloed hebben op hun eindproduct. Daarmee bieden wij inzicht in de details, die het verschil kunnen maken in hun productieproces.' Een blockchain is een gedistribueerde database die een gestaag groeiende lijst bijhoudt van data-items die gehard zijn tegen manipulatie en vervalsing.

Steun

AgOS krijgt steun van OndernemersLift+, ZLTO en het innovatieprogramma StartLife van Wageningen University & Research. 'Vanuit deze organisaties kunnen we rekenen op coaching en daarnaast brengen zij ons in contact met interessante partijen uit hun netwerk.'

Als het aan de techneut ligt, wordt zo snel mogelijk gestart met een proefsysteem. 'Onze ambitie is om voor het einde van het jaar ons idee concreet te hebben gemaakt. Vervolgens willen we in het eerste kwartaal van 2018 graag een pilot opstarten bij een agrarisch bedrijf. Daaruit moet dan blijken hoe we het systeem moeten finetunen, met alle details, om meerwaarde te bieden voor de betrokken partijen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer