Bijna+helft+boeren+wacht+met+nieuwe+trekker
Nieuws
© nieuwe oogst

Bijna helft boeren wacht met nieuwe trekker

Veel boeren hoeven of willen op dit moment niet investeren in een trekker. Wie wel een nieuwe trekker koopt, kiest voor een vierwiel-aangedreven trekker van maximaal 150 pk. Dit blijkt uit onderzoek door Agri Peilingen.

De trekkerverkoop trekt aan. In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn in totaal 1.981 trekkers verkocht. Dit zijn er meer dan in dezelfde periode van 2016, zo blijkt uit cijfers van Fedecom. De leden van deze branchevereniging registreren maandelijks de verkochte aantallen trekkers in Nederland.

Op grond van mededingingswetgeving mag Fedecom pas na twaalf maanden de verkochte aantallen per trekkermerk vrijgegeven. Uit het onderzoek blijkt dat de een kwart van de respondenten daar neutraal over denkt. Het maakt hen niet uit dat er geen merken worden genoemd.

Bijna 30 procent daarentegen vindt het ouderwets. De mededingingswetgeving is wat hen betreft achterhaald. Er zouden dus gerust aantallen verkochte merken mogen worden genoemd. Zou het wel of niet vermelden van het merk invloed op de verkopen hebben? Toch is er ook een groep (ruim 21 procent) die het logisch of begrijpelijk vindt dat Fedecom geen merken bij de verkoopaantallen noemt.

Investeren

Uit het onderzoek blijkt dat een krappe minderheid (49,2 procent) niet van plan is te investeren in een trekker of het hoeft voor hen nog niet. Gezien de trekkerverkopen op dit moment is dat een hoog percentage, vindt Agri Peilingen. Veel agrariërs hoeven of willen op dit moment niet investeren in een trekker.

Zij die wel een behoefte of interesse hebben om te investeren in een (andere) trekker doen dat het liefst in een tweedehands vierwiel-aangedreven trekker van maximaal 150 pk, gevolgd door een nieuwe vierwiel aangedreven trekker van maximaal 150 pk.

Interesse

Boeren hebben minder interesse in zwaardere trekkers. Toch scoren nieuwe vierwiel aangedreven trekkers van minimaal 150 pk de interesse bij 8,2 procent. Van de boeren heeft 6,6 procent belangstelling voor een tweedehands vierwiel aangedreven trekker van minimaal 150 pk.

Bijna een kwart van de respondenten wil pas over twee jaar of later een investering doen in een (andere) trekker en ruim 20 procent doet dat over één à twee jaar. December is de maand waarin de meeste trekkers worden gekocht/verkocht, gevolgd door maart en april.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer