%27Omzet+multifunctioneel+kan+naar+ruim+miljard+euro%27
Interview
© Anton Dingemanse

'Omzet multifunctioneel kan naar ruim miljard euro'

Zorgboer Arjan Monteny uit Brielle is sinds kort voorzitter van Platform Multifunctionele Landbouw. Het platform bestaat uit de regionale LTO's, zes brancheorganisaties en LTO-vakgroep Paardenhouderij. 'De groei in de sector gaat langzaam, maar gestaag. Dat kan veel sneller.'

Wie is Arjan Monteny?

'Samen met mijn partner Ronald van de Vliet run ik Boerderij Op Aarde in Brielle. We hebben net een tweede huiskamer geopend en vangen dagelijks achttien mensen met dementie op. Daarnaast ontvangen wij groepen voor onder andere yoga, retraite en vergaderingen.'

De sector moet meer marktgericht gaan werken: wat willen de klanten?

Arjan Monteny, voorzitter Platform Multifunctionele Landbouw

Hoe heeft de multifunctionele landbouw zich binnen LTO Nederland ontwikkeld?

'Wij zijn van een kleine vakgroep een volwaardige partner geworden naast Plant en Dier. Dat vind ik een kentering. Daar ben ik trots op. De multifunctionele landbouw wordt meer en meer als een serieuze sector gezien.'

Wat voor betekenis heeft de multifunctionele landbouw in de agrarische sector?

'Zo'n 20 tot 25 procent van alle Nederlandse boeren en tuinders werkt in de multifunctionele landbouw. Dat kan gaan om kleinschalige huisverkoop tot grote multifunctionele bedrijven met honderd zorgdeelnemers.

'Ik ben het roerend met Marc Calon eens als hij zegt dat de multifunctionele landbouw een substantiële achterban heeft. En dat dat alleen maar toeneemt, ook omdat reguliere agrarische bedrijven stoppen. De sector is goed voor een omzet van 500 tot 550 miljoen euro. Dat kan groeien naar meer dan het dubbele, zo'n 1,5 miljard euro per jaar. De groei in de multifunctionele landbouw gaat langzaam, maar gestaag. Dat kan veel sneller. Er is ruimte voor in de Nederlandse markt.'

Hoe wilt u deze groei bereiken?

'Wij gaan meer boeren prikkelen om de stap naar de multifunctionele landbouw te overwegen. De mogelijkheden voor deze tak kunnen door meer boeren worden onderkend.

'Sommigen ervaren het nog als gerommel in de marge, maar de multifunctionele landbouw is veel meer dan een beetje 'meehobbelen' op de boerderij. Het zorgt ervoor dat mensen buiten zijn, rust, ruimte, donkerte en stilte ervaren, contact hebben met dieren en goed en gezond eten. Veel boeren zien deze kernkwaliteiten van de landbouw en het platteland niet, omdat het voor hen zo gewoon is. Maar met dit soort zaken kunnen ondernemers zich onderscheiden en geld verdienen.'

Welke kansen liggen er voor de huidige ondernemers?

'De meesten verdienen een goede boterham. Er is ook nog een groot aantal dat verder kan groeien. Daarom willen we meer ruimte krijgen voor ondernemerschap bij bijvoorbeeld gemeenten, onder andere door ruimte in bestemmingsplannen en door een snelle internetverbinding.

'De sector moet meer marktgericht gaan werken: wat willen de klanten? Ondernemers moeten zich elke dag de vraag stellen: waarom zijn mijn klanten tevreden? Investeer in verduurzaming. Dat betekent niet dat alle ondernemers zonnepanelen op hun dak moeten leggen. Voor anderen kan een pelletkachel of biologische productie een uitkomst zijn. Klanten verwachten dat we koploper zijn in duurzaamheid. Dat moeten we ook laten zien.'

Het Platform Multifunctionele Landbouw vertegenwoordigt verschillende brancheorganisaties. Hoe zorgt u ervoor dat u dit in gezamenlijkheid blijft doen?

'Ons belangrijkste punt is om de potentie van de multifunctionele landbouw te verzilveren. Om dat te bereiken werken wij niet alleen samen met de drie regionale LTO's, maar ook met de brancheorganisaties Vekabo, Boerderijeducatie Nederland, Federatie Landbouw en Zorg, Verenigde Agrarische Kinderopvang, BoerenNatuur.nl, Coöperatie Landwinkel en LTO-vakgroep Paardenhouderij. Deze samenwerking is de kracht van het platform.
'We hebben met elkaar erkend dat we heel divers zijn en geen uniforme sector willen. Wel gaan we van elkaar leren door bijvoorbeeld met elkaar naar kwaliteitssystemen te kijken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer