Suikersector+Brazili%C3%AB+somber+over+rendement+suikerriet
Nieuws
© Joost Hazelhoff

Suikersector Brazilië somber over rendement suikerriet

In Brazilië maakt de suikersector zich zorgen over het rendement van de teelt en verwerking van suikerriet in vergelijking met het rendement van suikerbieten en mais.

Volgens berekeningen van de internationale handelsorganisatie Cofco Agri is het rendement van de teelt en verwerking van suikerriet van 1980 tot 2015 toegenomen met slechts 7 procent. In diezelfde periode verdubbelde het rendement van suikerbieten en steeg het rendement voor mais met 87 procent.

Analisten in Brazilië zijn voor dit jaar somber over de suikerproductie, meldt RVO in het verslag na het deskundigenoverleg voor suiker van de Europese Commissie. Deze gemoedstoestand is het gevolg van de lage prijzen op de wereldmarkt in combinatie met de stijgende productiekosten.

Tegenvallend

Braziliaanse raffinaderijen draaien met verliezen en er zijn al een aantal gesloten, melden de analisten. Vanwege de tegenvallende rendementen is het produceren van ethanol op basis van mais in Brazilië lucratiever dan de productie van ethanol uit suikerriet. De verwerking van mais levert bovendien een waardevol bijproduct voor de veevoerindustrie.

De productiekosten van suiker in de meest efficiënte teeltgebieden in de Europese Unie zijn lager dan in grote delen van Brazilië. Volgens Cofco Agri moet de Braziliaanse suikersector zich focussen op verhoging van de productie en verlaging van de verwerkingskosten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer