Voorzitters+adviesraden+FloraHolland+zijn+voor+tarief
Nieuws
© FloraHolland

Voorzitters adviesraden FloraHolland zijn voor tarief

Jan Mantel en Sjaak Buijs, voorzitters van de adviesraden van Royal FloraHolland, pleiten in een open brief aan leden van de coöperatie om het tariefvoorstel van de bloemenveiling te steunen.

Volgens de twee voorzitters was een aantal grote kwekers echt van plan de coöperatie te verlaten, omdat de kosten langere tijd niet meer in verhouding staan met wat ze er voor krijgen. 'Net zo goed als dat de grotere leden de kleine leden nodig hebben voor de diversiteit van het aanbod, hebben de kleineren de groteren nodig voor de volumes', schrijven Mantel en Buijs. Wanneer leden vertrekken, moeten de vaste lasten door een steeds kleinere groep leden worden opgebracht. Hiermee kom je in een vicieuze cirkel van tariefsverhoging terecht, stellen de twee.

Betekenis percentages

Mantel en Buijs wijzen er ook op dat ze overal percentages lezen en zien dat velen zich vergissen in wat die percentages nu betekenen. 'Als het bedrijf praat over een verhoging van 10 procent, dan is dat 10 procent van de veilingkosten. Dat is dus maar een klein percentage van de totale kosten. Voor de meesten die een verhoging krijgen - zo ook wijzelf - gaat het om een aantal honderden of een paar duizend euro. Dat is natuurlijk niet weinig, maar ook geen reden om te roepen dat er voor de kleine kwekers niets gedaan wordt.'

De beide voorzitters schrijven dat zij zullen voorstemmen, ondanks dat het voorstel voor hun bedrijven negatief uitpakt. 'Omdat dat beter is voor de lange termijn van de coöperatie en daarmee uiteindelijk ook weer voor onszelf.'

Zorgvuldig tot stand gekomen

Het tariefvoorstel is zorgvuldig tot stand gekomen, schrijven ze verder. 'We zijn met elkaar maanden in gesprek geweest over de tarieven. Honderden leden hebben hun betrokkenheid laten zien door naar de ledensessies te komen om mee te praten. Daarnaast hebben we van dichtbij gezien hoeveel energie het regieteam heeft gestoken in het proces. Ook in de pilot Ledenraad is er uitgebreid over gesproken. De directie heeft echt geluisterd naar al deze meningen en is met een voorstel gekomen dat gedurfd is, maar niet uit de lucht komt vallen. Niemand kan zeggen dat je niet de kans hebt gehad om mee te praten.'

'Maar het lijkt nu als je hier en daar de berichten leest, dat vooral het bedrijf het voorstel verdedigt en de kwekers in verweer komen. Dat vinden wij niet terecht als je kijkt naar het proces dat we met z'n allen hebben doorlopen', stellen Mantel en Buijs.

Over het nieuwe tarief stemmen de leden van FloraHolland op donderdag 7 december tijdens de algemene ledenvergadering.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer