Oppositie+mort+over+voortgang+zesde+actieprogramma
Nieuws
© Dirk Hol

Oppositie mort over voortgang zesde actieprogramma

Enkele oppositiepartijen in de Tweede Kamer eisen snel inzage in de kabinetsplannen voor het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Ze willen inspraak voordat het Nederlandse voorstel naar Brussel gaat.

Eind vorige week meldde minister Carola Schouten (LNV) dat ze waarschijnlijk net voor de Kerst het definitieve Nederlandse voorstel naar de Kamer stuurt. In januari, na afloop van het kerstreces, zou ze er dan met het parlement over in discussie kunnen gaan.

Die mededeling is helemaal verkeerd gevallen bij GroenLinks. Rik Grashoff is bang dat een debat in januari geen zin meer heeft omdat het plan dan ook al bij de Europese Commissie ligt.

Controleren kan niet

Hij zei dinsdag in de Kamer dat het parlement op deze manier haar controlerende taak niet waar kan maken. 'En dat voor een plan dat we al meer dan een half jaar op tafel proberen te krijgen', aldus een boze Grashoff.

Hij wil in een zogenoemd interpellatiedebat de minister op het matje roepen over wat hij een 'waardeloos proces' noemt. Hij kreeg daarvoor steun van oppositiepartijen als SP, PvdD en PvdA. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU blokkeerden dat voornemen echter.

Debat Landbouwbegroting

GroenLinks kan de minister nog wel op haar handelwijze aanspreken tijdens het debat over de Landbouwbegroting voor 2018. Dat vindt woensdag en donderdag plaats in de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer