Vleeskeurmeesters+klagen+over+NVWA%2Dcontrole
Nieuws
© VidiPhoto

Vleeskeurmeesters klagen over NVWA-controle

Twee vleeskeurmeesters klagen over de controle van de Nederlandse Voedsel - en Warenautoriteit (NVWA) in slachthuizen. Daar worden steekproeven gemanipuleerd en het werk van keurmeesters en dierenartsen bemoeilijkt.

Het programma EenVandaag komt dinsdag naar buiten met anonieme meldingen van deze keurmeesters. Zij klagen over de hoge snelheid van slachtlijnen, met soms 650 karkassen per uur. Dat maakt het onmogelijk om keuringen goed uit te voeren. Ook worden pathologische afwijkingen uit karkassen weggesneden, waardoor controles niet mogelijk zijn.

De kritiek van de twee keurmeesters richt zich vooral op het falen van een verbeterplan dat de NVWA vier jaar geleden doorvoerde in reactie op eerdere vleesschandalen. Volgens de voedselautoriteit doen de klachten echter geen recht aan het werk dat toezichthoudend dierenartsen en officiële assistenten van de Keuringsdienst doen.

'Dit wordt onderschreven door de herhaaldelijke audits van onder meer de Europese Commissie, winkelketens en autoriteiten uit landen waarnaar slachthuizen exporteren. Er is geen reden om te twijfelen aan de veiligheid van Nederlands vlees', stelt de NVWA.

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  50 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
Meer weer