App+moet+kwaliteit+en+rendement+champignon+opkrikken
Nieuws
© Nieuwe Oogst

App moet kwaliteit en rendement champignon opkrikken

Om de kwaliteit en het rendement van de champignonteelt te verbeteren, ontwikkelen Delphy, Widget Brain en Geurts Teelt uit Milheeze een digitale applicatie.

Met deze QMS Mushrooms (Quality Monitoring System Mushrooms) applicatie hopen de ontwikkelaars kwalitatief betere champignons te telen. Dat gebeurt dan met bovendien minder gebruik van energie, water en arbeid.

De app is gebaseerd op optimalisatie van alle klimaatfactoren die aan de verdamping zijn gerelateerd. Dat geeft minder risico op kwaliteitsproblemen, zoals bacterievlekken en schubben en zorgt tevens voor een betere spreiding in de oogstfase. Dit resulteert in een hogere productie van betere kwaliteit.

Pieken vermijden

Verder wordt het personeel met de app minder belast omdat pieken in de productie worden vermeden, waardoor lange werkdagen worden voorkomen. Uit voorstudies van Delphy blijkt dat het energieverbruik van elektra met zo'n 5 procent is te verlagen.

Dat resulteert in een lager verbruik van de technische installaties als ventilatoren en koelmachines. Het gasverbruik voor het verwarmen van de teeltcellen wordt daarnaast verlaagd tot ongeveer 8 procent.

Wisselende kwaliteit

Niet onbelangrijk is volgens de ontwikkelaars dat de applicatie rekening houdt met wisselende kwaliteiten van grondstoffen als compost. Dat is tot nu toe een onbekende factor in de teelt van champignons.

De applicatie heeft als basis zelflerende software (AI) ontwikkeld door Widget Brain, waarbij data weer als input worden gebruikt. De uitvoerders verwachten eind 2018 de applicatie QMS Mushroom beschikbaar te hebben voor andere telers.

POP3

Het project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Europese Unie en provincie Noord-Brabant in het kader van POP3, naast de investeringen van de uitvoerders zelf.

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  50 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
Meer weer