Virus+Biddinghuizen+niet+gevaarlijk+voor+mensen
Nieuws
© ©TWAN WIERMANS FOTOGRAFIE

Virus Biddinghuizen niet gevaarlijk voor mensen

Het virus op het met vogelgriep besmette bedrijf in Biddinghuizen is niet verwant aan de gevaarlijke zoönotische H5N6-stam, die in Azië rondwaart. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).

Van de H5N6-stam die momenteel in Azië circuleert, kunnen ook mensen ziek worden. Dat is gelukkig niet het geval bij het hoog-pathogene H5N6 dat vrijdag op een eendenbedrijf in Biddinghuizen is aangetroffen.

Het H5-virus is volgens WBVR verwant aan het hoog-pathogene H5N8-variant die is gevonden in Nederland in 2016. Het N6 is verwant aan laag-pathogene virussen die eerder werden gevonden bij wilde vogels in Europa.

Herkomst

Dit nieuwe H5N6-virus is ontstaan door uitwisseling van genetisch materiaal, ofwel reassortment. WBVR doet nu vervolgonderzoek om verder inzicht te krijgen in de herkomst en genetische samenstelling van dit virus.

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf in Biddinghuizen geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om circa 16.000 vleeseenden.

Uitslag

In een gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen nog vier andere bedrijven. Deze laatste pluimveebedrijven worden bemonsterd en door WBVR onderzocht op vogelgriep. Dinsdag wordt de uitslag daarvan verwacht.

• Klik hier voor dossier Vogelgriep

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer