%27Belgische+landbouw+gaat+gevaarlijk+bergaf%27
Nieuws
© Agribex

'Belgische landbouw gaat gevaarlijk bergaf'

De leden van de Belgische sectorfederatie Fedagrim verkopen gemiddeld een derde minder landbouwwerktuigen dan tien jaar geleden. 'Het gaat met de landbouw in België gevaarlijk bergaf', zegt Fedegrim-voorzitter Johan Colpaert.

In andere sectoren zou er algemene ongerustheid heersen, stelt Colpaert. 'Niet over de landbouw. Voor gelijk welke andere sector zouden al massale crisisplannen in gang zijn gezet. Niet voor de landbouw. Zeker, er worden maatregelen genomen. Maar zijn ze doeltreffend? Komen ze op tijd?

Dat zegt Colpaert in het recent verschenen economisch jaardossier 2017 van de sectorfederatie Fedagrim. Hieruit blijkt dat 2016 geen goed jaar was voor de verkoop van trekkers met meer dan 50 pk. Er zijn slechts 1.892 trekkers verkocht, het laagste aantal in jaren.

De verkoop van trekkers van minder dan 50 pk blijft daarentegen stabiel en is in 2016 zelfs toegenomen. Dit type trekkers is steeds meer in trek bij bepaalde doelgroepen, zoals gemeenten en hobbyboeren.

Resulaten 2017

De resultaten van het eerste halfjaar van 2017 tonen aan dat de verkoop van trekkers weer toeneemt. Er zijn in die periode 1.236 trekkers van meer dan 50 pk verkocht, een stijging van 2,8 procent vergeleken met het eerste halfjaar van 2016.

De verkoop van trekkers van minder dan 50 pk is spectaculair toegenomen: de 416 verkochte exemplaren betekent een stijging van 78,5 procent tegenover het eerste halfjaar van 2016.

Aangezien er voorafgaan d aan Agribex nog veel offertes werden aangevraagd, zal 2017 waarschijnlijk een goed jaar zijn wat de verkoop betreft. Zo zullen de trekkers van minder dan 50 pk een recordverkoop kennen.

Qua marktaandeel staat New Holland met 26,6 procent in België op de eerste plaats. Op de tweede plaats staat John Deere, gevolgd door Deutz-Fahr op de derde plaats. Deutz-Fahr zal zijn marktaandeel de voorbije tien jaar bijna verdubbelen.

Machines

De verkoop van telescoopladers bleef vorig jaar steken op 587 stuks, een daling van 12 procent ten opzichte van 2015. Ook de ploegen laten in 2016 opnieuw een dalende verkoop zien, maar lijkt zich dit jaar te herstellen.

De markt voor verschillende grondbewerkingsmachines is in 2015 en 2016 gekrompen, wat vooral te wijten is aan de sterke daling van de verkoop van rotoreggen met vaste tanden. In vijf jaar tijd is de verkoop van deze eggen met 44,8 procent gedaald.

Ook de verkoop van cultivatoren was vorig jaar niet erg overtuigend, terwijl bij de zaaimachine sprake is van een sterke daling van de verkoop. Het marktaandeel van de pneumatische precisiezaaimachines stijft lichtjes (29,4 procent), ten koste van dat van de pneumatische rijenzaaimachines (18,8 procent).

De kunstmeststrooier, schudders, maaidorsers en veldspuiten kenden in 2016 ook een dalende verkoop. De verkoop van kip- en silagewagens daalt sinds 2014 spectaculair. De markt voor maaiers, harken, opraapwagens, willekaars (met of zonder pers) was (iets) beter. Voor de aardappelrooimachines was 2016 een uitstekend jaar.

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer