Geitenhouder+Van+den+Top+groeit+gestaag
Reportage
© Dick van Doorn

Geitenhouder Van den Top groeit gestaag

Pluimvee lag hem niet zo, dus besloot de vader van Meeuwis van den Top in 1999 om voor hem een geitenbedrijf op te zetten met vierhonderd melkgeiten. Langzaamaan breidde Van den Top uit en hij heeft er nu 1150.

Geitenhouder Meeuwis van den Top (37) uit Lunteren zit in een maatschap met zijn vader en broer Theo. 'Volgend jaar gaan wij het overnemen, dus dan zit ik samen met mijn broer in de maatschap. Mijn vader had altijd een gemengd bedrijf, maar geen geiten. Ik wilde ook boer worden en geiten waren in de jaren negentig in opkomst. Dus besloot mijn vader in 1999 om een bedrijf met 400 melkgeiten te beginnen.'

Een nieuwe tak was natuurlijk wel wennen, vandaar dat ze bij de opstart hulp kregen van Coöperatie De Valk Wekerom. De resultaten waren meteen goed, al hadden de lammeren in die begintijd wel enigszins last van longontsteking. Van den Top: 'Nadat de geiten gewend waren aan het klimaat van de stal gingen de problemen gelukkig vanzelf over.'

Gemiddelde productie

Rond 2007 zat de Veluwse geitenhouder op een rollend jaargemiddelde van 950 tot 1.000 kilo per geit, waarbij hij gemengd voerde. 'Voor die tijd voor Nederland een goede, gemiddelde productie. In die tijd hadden we alleen onze eigen grond, 7 hectare. Inmiddels huren we er 32 hectare bij.'

In die tijd voerde hij nog iets meer ruwvoer dan nu, zo'n 50 procent van het rantsoen bestond in die jaren uit ruwvoer. Dit scheelt uiteraard veel krachtvoer. 'Vanaf twee maanden voor het aflammeren gaan ze op het gemengde rantsoen. Dit doe ik omdat ze tijdig moeten wennen aan het gemengde voer.'

'Onze nieuwe aanpak van instrooien scheelt ons twee uur arbeid per week'

Geitenhouder Meeuwis van den Top

Minder snelle vervetting

Momenteel voert de Veluwse geitenhouder zo'n 1 à 1,5 kilo brok per melkgeit tegen zo'n 2 à 2,5 kilo gemiddeld in Nederland. Sinds 2014 voeren ze minder mais en meer perspulp waardoor de geiten minder gauw vervetten en meer vreten (perspulp smakelijker), waardoor ze nog meer melken.

De grove stalmest van de dieren gaat voor zo'n 14 à 15 euro per ton naar een mesthandelaar. De totale kosten voor deze mestafzet op jaarbasis zijn zo'n 15.000 euro. Van den Top: 'Ik moet zeggen dat ik het erg veel geld vindt voor zulke goede, grove stalmest. Ik hoop dat er meer mestverwerkingsprojecten worden opgezet, zodat de afzetprijzen voor grove stalmest dalen.'

Nieuwe stal

De familie overwoog rond 2006 schaalvergroting. 'We voerden de 400 melkgeiten in de toenmalige stal met vier potten met twee voergangen nog met de hand. We groeiden naar 500 stuks melkgeiten, dus de stal werd ook eenvoudigweg te klein.'

De Van den Tops vroegen in 2007 een vergunning aan en in 2008 konden ze al beginnen met bouwen. De stal werd in twee etappes gebouwd: eerst een stal van 40 x 24 meter en twee jaar later werd de stal 30 meter verlengd. De nieuwe stal werd traditioneel gebouwd en kreeg een standaardinrichting, wel kwam er het luxe automatische voersysteem Mullerup Mix Feeder Plus van GEA Farm Technologies in.

64-stands carrousel

In de melkruimte kwam de AutoRotor Capri 90, een 64-stands carrousel van GEA. Van den Top: 'Op zich een prima carrousel, alleen het overzicht is nog niet helemaal je-van-het. Als een geit het melkstel aftrapt op een gedeelte waarop je geen zicht hebt, merk je dat niet op. Dat is een nadeel, want dan melk je de geit natuurlijk niet genoeg uit.'

Voordelen van de carrousel zijn de korte looplijnen en dat je in korte tijd veel geiten kunt melken (500 geiten per uur). Momenteel melkt hij 1.150 geiten en heeft zo'n 450 stuks jongvee. Het rollend jaargemiddelde ligt nu op 1.080 kilo per geit.

Natuurlijke dekking

Voor de aanwas van zijn veestapel werkt Van den Top met natuurlijke dekking. 'Omdat het makkelijker is en we nog niet het traject van melkmonsteren in willen gaan, want dat is heel belangrijk met KI.' Hij stelt dat het oppassen is met inteelt in de geitenhouderij door het beperkte aantal topfokkers. 'Ik let daar goed op en koop elk jaar zes à zeven nieuwe bokken, bij voorkeur van diverse fokkers.'

Andere managementpunt is het stro. Dat werd voorheen op een handkarretje naar de stal gereden om vervolgens handmatig te worden ingestrooid. Nu wordt rechtstreeks vanaf de zolder boven de voergang ingestrooid. 'Deze nieuwe aanpak scheelt ons twee uur arbeid per week.'

Voorwaardenregeling uitbreiding

Al is Van den Top bestuurlijk niet actief, hij heeft een mening over het Gelderse slot op de bouw van nieuwe geitenstallen. 'Ik vind het overdreven om alles op slot te zetten, ook omdat de geitenhouderij steeds meer toewerkt naar een balans in vraag en aanbod. Je kunt nu al heel moeilijk een nieuwe geitenbedrijf beginnen, omdat je lastig aan leveringscontracten kunt komen.' Hij vindt dat Gelderland met een goede voorwaardenregeling moet komen waaronder geitenhouders weer mogen uitbreiden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer