Michelin%2Dbanden+voor+nieuwe+toepassingen
Nieuws
© Hendrik Begeman

Michelin-banden voor nieuwe toepassingen

Michelin breidt zijn bandenprogramma uit naar nieuwe toepassingen, zoals de nieuwe band AxioBib 2. Het is een band die in 2018 op de markt komt en is ontwikkeld voor de zware veldwerkzaamheden met trekkers vanaf 200 tot 220 pk.

'Door de schaalvergroting vindt er nu veel meer transport over de weg plaats met zwaardere trekkers en hogere snelheden dan in het verleden. Het is daarom nodig banden te ontwikkelen die voldoen aan de eisen van morgen', stelde marketingmanager Frank Wennink van Michelin vorige week tijdens een presentatie.
In de bandenwereld kennen we naast de standaardband de IF- en VF-banden. IF wil zeggen een band met extra souplesse. VF staat voor Very high Flexion, dus een nog soepeler band.

De AxioBib 2 is een VF-band die volgens Michelin een 19 procent groter contactoppervlak met de grond heeft, met als resultaat 35 procent meer tractievermogen. Voor de bandenspanning geeft Michelin aan vanaf 0,6 bar op het land en 2 bar op de weg. Voor een optimale inzet zijn deze banden geschikt voor een drukwisselsysteem. Ze zijn geschikt voor standaardvelgen.

Scharniereffect

De Michelin EvoBib, die op de SIMA werd bekroond met een gouden medaille, wordt bestempeld als de revolutionaire twee-in-één band. Deze heeft een interessante nieuwe techniek met een 'scharniereffect'.

Dit scharniereffect zit in de schouder van de band. Zodra de druk op de weg wordt verhoogd tot boven de 1,2 bar, trekken de schouders zich op en wordt het raakvlak van de band weer kleiner. Door het stijve profiel en de centrale rib in het midden ontstaat dan een koersvaste band met minder rolweerstand, waardoor het brandstofverbruik wordt verminderd.

Om deze innovatie ten volle te kunnen benutten, is een drukwisselsysteem onontbeerlijk. Bij lage spanning onder de 1,2 bar heeft de band een 20 procent grotere voetafdruk of raakvlak met de bodem, zowel in de lengte als in de breedte, in vergelijking met eenzelfde maat IF AxioBib.

Transport

De RoadBib is een nieuwe band speciaal voor transportwerk. Deze is geschikt voor zowel een harde als off road ondergrond. Volgens de berekeningen legt een loonwerker bij 50 procent van het transportwerk, 80 procent van zijn kilometers af over de weg. De RoadBib is speciaal voor dit werk ontworpen.

De RoadBib heeft een afwijkend profiel ten opzichte van de banden in het veld. Hij heeft 52 profielblokken in plaats van de gebruikelijke 21 en in het midden de vorm van een ruggengraat. Hiermee heeft de band 60 procent meer contact met de grond dan een gewone landbouwband en is het rijcomfort een stuk hoger en het geluidsniveau lager.

Berekend is dat de RoadBib een levensduur heeft die minstens 25 procent langer is dan die van een traditionele landbouwband. De RoadBib komt in de tweede helft van volgend jaar beschikbaar.

Winstpunten

Michelin noemt als winstpunten dat er met haar Ultraflex banden AxioBib 2 en EvoBib tot 4 procent hogere gewasopbrengsten kunnen worden behaald door minder bodemverdichting, dat het tot 10 procent brandstofbesparing oplevert en een 25 procent langere levensduur met de Michelin RoadBib.

Voor vermogens van 60 tot 170 pk heeft Michelin de nieuwe AgriBib 2, geschikt voor een ruim 15 procent hogere belasting dan de AgriBib.

Voor de smalle cultuurbanden komt de Taurus-RC 95. Voor getrokken machines als veldspuiten heeft deze band nu 20 procent hogere belasting bij 40 kilometer per uur. Ze zijn er in diameters 1,25 tot 1,95 meter en in breedtes van 32 tot 38 centimeter. Taurus behoort evenals Kleber tot de Michelin-groep.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer