Yanmar+robottrekkers+opereren+als+zwerm
Nieuws
© Eigen Foto

Yanmar robottrekkers opereren als zwerm

Vier kleine trekkers die met één chauffeur hetzelfde werk doen als een grote trekker. De Japanse universiteit van Hokkaido werkt er aan.

De vier Yanmar EG453-trekkers rijden autonoom en zijn met een eigen gps-stuursysteem aan elkaar gekoppeld. De eerste rijdt met chauffeur, de drie andere volgen en schuiven op het perceel steeds één werkbreedte op.

De Japanse universiteit van Hokkaido werkt aan autonoom rijdende trekkers die als een zwem robots over het veld gaan. Volgens professor Shin Noguchi is daarmee bodemverdichting te voorkomen. Bovendien sluit het kleine formaat beter aan bij het bestaande machinepark in Japan.

Arbeidskrachten

Bevolkingsveranderingen, voedseltekorten als gevolg van klimaatverandering, dalende geboortecijfers, vergrijzing van de bevoling en tekort aan arbeidskrachten. Het zijn aandachtsgebieden die wereldwijd om aandacht vragen, ook in Japan.

Landbouwrobots kunnen dit soort problemen oplossen, denkt Nuguchi. Hij houdt zich op de Hokkaido Universiteit bezig met landbouwtechniek en begon 25 jaar geleden met onderzoek op het gebied van landbouwrobots. Rond 1992 werd een eerste prototype van een drone gebouwd en in 1995 een complete landbouwrobot.

Buitenteelt

De eerste landbouwrobots werden vooral ingezet in gewassen als tomaten en aardbeien. De landbouw in Hokkaido is voornamelijk gericht op grootschalige buitenteelt en daarom richt de universiteit zich daarop. 'Nauwkeurige gps-positionering is daarbij onmisbaar', zegt Nuguchi. 'De trekkers op de kopakker niet met elkaar in botsing laten komen, is het lastigste.'

De onbemande trekkers zijn ontwikkeld in samenwerking met Yanmar. De trekkers kunnen alles van het bewerken en zaaien tot het oogsten volledig onbemand uitvoeren. Ter controle, voor het geval er iets gebeurt, is er één chauffeur. De andere, onbemande trekkers verhogen de productiviteit.

Veiligheid

Nuguchi wijst er op dat de prijs van gps-systemen in de loop der jaren fors is gedaald en dat zal de komende jaren nog zo doorgaan. Tegelijk vordert de technologie. De beschikbaarheid van betaalbare en bruikbare landbouwrobots komt daardoor steeds dichter bij.

Veiligheid is volgens Nuguchi niet eenvoudig door technologie op te lossen. 'Onbemand werk op landbouwgronden met onbeperkte toegang kan nooit als 100 procent veilig worden beschouwd, ongeacht hoe ver de veiligheid is verbeterd. Een kind dat in de schaduw van hoge gewassen speelt, is bijvoorbeeld moeilijk te identificeren door beeldverwerking.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer