Bever+pleegt+kaalslag+in+boomgaard
Nieuws
© Maartje van Berkel

Bever pleegt kaalslag in boomgaard

Bevers hebben flink huisgehouden bij biologisch fruitteler Paul Wolters in Vlodrop. De afgelopen jaren zijn er in totaal al 150 fruitbomen kapot geknaagd, een schadepost van meer van 10.000 euro. 'Het Faunafonds vergoedt alles netjes, ook de productieschade. Maar dat lost het probleem niet op.'

Sinds enkele weken ligt er een nieuw faunabeheerplan voor de bever. Nieuw in dit plan is de maatregel om de bever te doden. Let wel, het is een uiterst middel dat alleen mag worden toegepast wanneer andere maatregelen geen soelaas bieden. De provincie moet de ontheffingen nog verlenen.

Tussen 2002 en 2004 zijn er in Limburg 33 bevers uitgezet. In 2008 werd de populatie geschat op 95 bevers, in 2012 waren het er al 200 en in 2016 stond de teller op 625. Daarmee zijn alle Limburgse leefgebieden voor de bever bezet. En dus moest de provincie actie ondernemen. Geprobeerd werd de dieren elders in Nederland onder te brengen, maar andere provincies gaven aan de Limburgse bevers niet te willen 'adopteren'. 'Toen pas drong het tot de provincie door dat er actie ondernomen moest worden', zegt Wolters.

Beek

Pal achter Wolters' boomgaard loopt de Rode Beek. De bever heeft daar een plek uitgezocht voor zijn burcht. Het knaagdier eet alle delen van bomen en struiken; stam, takken, bladeren en wortels. De fruitbomen van Wolters zijn dus ideaal voor de bever. De schade aan de bomen is duidelijk waarneembaar; de laatste twintig meter van de boomgaard van Wolters – het deel dat grenst aan de beek – ziet volledig zwart. Alle bomen zijn afgestorven.

Alle Limburgse leefgebieden voor de bever zijn bezet

Sommige missen takken, bij andere is de stam doorgeknaagd. 'De kosten van de boom en de productieschade worden vergoedt, maar het planten en extra verzorgen van een nieuwe boom niet. Op zandgronden, zoals hier in Vlodrop, is het bijna onmogelijk om weer een redelijke productieniveau te halen van een boom die later is bij geplant.'

Preventie

De fruitteler heeft verschillende beverwerende maatregelen onderzocht. 'De meest voor de hand liggende optie, het omrasteren van de fruitbomen met draad, is bij mij niet mogelijk. Er gaat namelijk onkruid langs de draad groeien en dat mag ik niet bestrijden vanwege de biologische teelt.' Daarom spande Wolters een raster langs zijn boomgaard, in de hoop dat de bever dan weg zou blijven. 'Tevergeefs, want ze zijn er gewoon onderdoor gekropen.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 6°
  10 %
Meer weer