Lydia+en+Wendelien+vervoeren+Texelse+bieten+naar+Hoogkerk
Nieuws
© Freelancer

Lydia en Wendelien vervoeren Texelse bieten naar Hoogkerk

Waar Cosun de suikerbieten vooral over de weg vervoert, geldt een uitzondering. Alle suikerbieten die op Texel verbouwd worden, gaan per schip naar de suikerfabriek in Hoogkerk.

Drie maal in de week brengen de schippers van de vrachtschepen Lydia en Wendelien in totaal 3.600 ton suikerbieten naar de SuikerUnie-productielocatie Vierverlaten in het Groningse Hoogkerk. Tijdens de bietencampagne gaat het om totaal 52.000 ton bieten die per schip worden getransporteerd.

'Het vervoer per schip is voordeliger. Het scheelt al snel enkele euro's per ton bieten', verklaart Robert Verberg van Cosun. Hij coördineert de suikerbietencampagne in de Kop van Noord-Holland.

Zo'n zestig akkerbouwers op Texel verbouwen rond de 720 hectare aan suikerbieten. Drie jaar geleden was dat nog zo'n 500 hectare. 'Naast bollen en pootaardappelen passen suikerbieten prima in het bouwplan van de boeren op Texel', verklaart Verberg.

Verbaasd

Verberg krijgt soms verbaasde reacties dat het transport van de Texelse bieten nog per schip gaat. 'Het lijkt ouderwets. Maar het is hartstikke actueel. Zeker gezien de omstandigheden op de weg, zoals deze week met de sneeuwval. Waar we dagelijks zo'n 30.000 ton bieten krijgen aangevoerd in Hoogkerk, was dit dinsdag een paar duizend ton minder. Een schip heeft niet zo snel last van sneeuwval. En qua doorlooptijd en behandeling scheelt het niet zo heel veel in vergelijking met vervoer over de weg.'

Een enkele keer zorgde het vervoer per schip weleens voor problemen bij hoogwater of een kapotte brug. Dat komt echter zelden voor, weet Verberg.

SuikerUnie heeft enkele jaren terug een proef gedaan om de Texelse suikerbieten over de weg proberen te vervoeren. Er waren toen problemen met de havenlocatie op Texel. 'Maar alle factoren meegerekend zijn we daarop teruggekomen. Per schip is de meest ideale oplossing.'

Puttershoek

Sinds ruim tien jaar worden de bieten naar Groningen vervoerd. Tot die tijd gingen de bieten naar de suikerfabriek in het Zuid-Hollandse Puttershoek. Toen SuikerUnie in 2014 de suikerfabriek in Puttershoek sloot, namen Groningen en Dinteloord het aandeel van Puttershoek over.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer