Recordoogst+zorgt+voor+meeste+vertraging+bietencampagne
Nieuws
© Koos Van Der Spek

Recordoogst zorgt voor meeste vertraging bietencampagne

Zoals het nu lijkt, verwerkt Suiker Unie op 7 of 8 februari in het nieuwe jaar de laatste Nederlandse suikerbieten van dit seizoen.

Nooit eerder duurde een bietencampagne in Nederland zo lang, vertelde Pieter Brooijmans, manager Agrarische Dienst bij Suiker Unie gisteravond tijdens de telersvergadering in Zeewolde. 'Waarschijnlijk komen we uit op zo'n 150 dagen.'

Brooijmans gaf een update over het verloop van de campagne tot dusver. Hij gaf kort uitleg over de storingen waarmee Suiker Unie dit jaar te maken heeft gehad. 'De start in Dinteloord haperde een beetje, maar de meeste problemen veroorzaakte de schade aan de aanvoerband voor vuile bieten in Vierverlaten. In totaal leverde dat een vertraging op van zo'n vijf dagen.'

Meer dan 8 miljoen ton bieten

De grootste vertraging echter is volgens Suiker Unie het gevolg van de ongekend hoge opbrengsten. Volgens de laatste raming komt de productie op 15,6 ton suiker per hectare. In totaal moeten meer dan 8 miljoen ton suikerbieten verwerkt worden, dat is 8 procent boven de aanvankelijke prognose.

'De hoge opbrengsten zorgen er uiteindelijk voor dat we elf dagen langer nodig hebben om de suikerbieten te verwerken. Daarmee is de recordoogst van dit jaar de grootste vertragende factor', aldus Brooijmans.

7.000 hectare nog in de grond

Volgens Brooijmans was aan het begin van deze week ongeveer 60 procent van de suikerbieten inmiddels verwerkt. Over het rooiverloop vertelde hij dat volgens de laatste inventarisatie nog ongeveer 7.000 hectare gerooid moet worden.

'Voor de tijd van het jaar staan er nog veel bieten in de grond', vindt Brooijmans. 'Dat is zorgelijk en we hopen maar dat het goed komt.' Vooral op het Noordelijk klei en in teeltgebieden in Noord-Holland ligt nog relatief veel areaal te wachten op een beetje gunstige rooiomstandigheden, voor zover dat nu nog mogelijk is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer